Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

10 jaar na de aanslag op Koninginnedag

Geplaatst op: 30-4-2019

Hoe handel je als marechaussee in het heetst van de strijd? Als er levens op het spel staan of chaos overheerst. In deze rubriek vertellen collega's over zo'n moment tijdens de dienst. Een moment waarbij het er echt op aankomt.

Naald Apeldoorn

De live-beelden staan op het netvlies van velen gegrift: Koninginnedag 2009, een zwarte Suzuki Swift rijdt in volle vaart tegen het monument 'De Naald' in Apeldoorn. Daarbij iedereen scheppend op zijn pad. Slachtoffers liggen verspreid op de weg. 2 KMar-collega’s haasten zich naar de auto. Onder hen Renaldo Ishaak. Precies 10 jaar later, blikt de destijds wachtmeester-1 terug op de aanslag die 8 mensen het leven kostte. 

Waar stond jij toen de auto verscheen?
We waren met 8 KMar-bikers ingezet om de politie te ondersteunen. Samen met mijn maatje Dimitry en 2 politie-bikers begeleidde ik de bus van de Koninklijke familie. Ik reed een stukje vooruit om een NOS-reporter van de weg te sturen. Op dat moment hoorde ik knallen. Mensen vlogen door de lucht. Een zwarte auto schoot voor me langs. 

Wat was je eerste reactie?
Ik wist direct: dit is een aanslag. Ik was op de hoogte van alle veiligheidsafspraken en wist dat er echt geen voertuigen mochten rijden. Dat betekende dat er ook nog dreiging was. Misschien waren er explosieven. Ik fietste daarom de kant van de auto op. Tussen de slachtoffers door. Sprong van mijn fiets en naderde de auto van achter, met mijn hand op mijn wapen. 

Lees het gehele artikel in KMarMagazine

Bron : KMarMagazine


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2019

Tweede kwartaal 2019

Eerste kwartaal 2019

Nieuwsberichten van voor 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!