Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Koninklijke onderscheiding voor gewonde veteraan

Geplaatst op: 1-5-2019

Oud-militair Marc van de Kuilen verloor beide benen tijdens een eigenvuur-incident in Afghanistan. In plaats van bij de pakken neer te zitten, stortte hij zich op rolstoelbasketbal. Hij kwam onder meer voor het Nederlands rolstoelbasketbalteam uit op de Paralympics van 2016. Zijn inspirerende doorzettingsvermogen leverde hem gisteren een koninklijke onderscheiding op.

Marc van de Kuilen1 Marc van de Kuilen 2


1) De net onderscheiden Van de Kuilen en zijn partner houden lachend 2 grote bossen bloemen vast.
2) Mark van de Kuilen krijgt de onderscheiding opgespeld. 

 

De oud-korporaal van 11 Luchtmobiele Brigade kreeg de onderscheiding op de Zwaluwenberg, thuisbasis van de eveneens aanwezige Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht. Luitenant-generaal Hans van Griensven is ook Inspecteur der Veteranen. Van de Kuilen zat in 2006 en 2008 in Afghanistan.

Na een revalidatieperiode begon hij eind 2008 met rolstoelbasketbal. In 2010 volgde zijn debuut in het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Na het missen van de Paralympische Spelen van 2012 stopte hij bij Defensie en ging fulltime voor het rolstoelbasketbal. Dit resulteerde in de 1e kwalificatie in 12 jaar voor de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Coach en spreker
Sinds 2016 werkt Van de Kuilen ook als business coach en spreker bij de Fanbased Foundation. Deze organisatie helpt individuen en teams om topprestaties te leveren. Dit gebeurt met programma’s die zijn ontwikkeld vanuit de topsport, Defensie en wetenschappelijke (psychologie)kennis.

Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes reikte de onderscheiding uit. “Jij inspireert velen met jouw positieve energie, ervaringen, kennis en anekdotes en met jouw betrokkenheid en loyaliteit. Je fungeert als een voorbeeld voor militairen en anderen met een blijvende handicap.” 

Ook genoemd werd de rol die Van de Kuilen speelde bij het naar Nederland halen van de Invictus Games in 2020. Dit is een internationaal multisport-evenement voor militairen en veteranen die psychisch- of lichamelijk gewond zijn geraakt.

Bron : defensie.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2019

Tweede kwartaal 2019

Eerste kwartaal 2019

Nieuwsberichten van voor 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!