‘De Nederlandse vredesmissie in Mali leidde tot meer jihad’

Gepubliceerd op: 2-5-2019

Afbeelding verwijderd
Nederlandse militairen van de Minusma-missie in 2017 op hun basis in Gao. © ANP

Ze valt maar meteen met de deur in huis. Die VN-vredesmissie in Mali, waar ook Nederlandse troepen aan hebben meegedaan, is faliekant mislukt. Het jihadisme is erdoor aan de winnende hand.

Zij is Mirjam de Bruijn, hoogleraar aan de Universiteit van Leiden en houdt zich al jaren bezig met onderzoeken naar nomaden in de Sahel. De Bruijn komt sinds 1987 vaak in Mali, maar de laatste jaren is het Noorden te gevaarlijk geworden.

De Nederlandse troepen, die sinds 2013 aanwezig waren, zijn per 1 mei vertrokken. “Ik heb met de bevelvoerende kolonels regelmatig open gesprekken gehad over hun missie, die ze vanuit standplaats Gao uitvoerden.” Haar lokale wetenschappelijk medewerkers praatten ook veel met de Nederlandse soldaten. “Veel militairen waren gefrustreerd. Ze konden niet veel doen. Ze zijn een onderdeel van een militaire strategie”, zegt De Bruijn.

Toeareg
Het begon in 2012 toen de Toeareg, een bedoeïenenstam uit de Sahel, met jihadistische groepen een groot deel van Mali innamen. De Fransen kwamen in actie in hun voormalige kolonie en heroverden grote delen, waaronder de stad Timboektoe.

De Verenigde Naties stapten er daarna in met de internationale troepenmacht Minusma, die bestond uit 15.000 soldaten, waaronder Nederlandse commando’s. De Bruijn kan zich er nog kwaad om maken. “Ze kwamen daar zonder enige kennis van het gebied, met alle verschillende etniciteiten en historische gegroeide kwesties. En zonder Frans te spreken. Hoe kun je dan weten wat je daar doet? Je weet nooit met wie je praat. Je kunt alle informatie die je opdoet nauwelijks interpreteren.”

lees het volledige artikel in trouw.nl

Bron : trouw.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief