Rechtszaak tegen militairen wordt juridische kluwen

Gepubliceerd op: 13-5-2019

ARNHEM - De rechtszaak tegen vijf (oud)-militairen van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen is uitgelopen in een juridische nauwelijks te ontwarren knoop. Het proces is abrupt gestaakt omdat justitie in beroep gaat tegen een besluit van de rechtbank om een deel van de feiten verjaard te verklaren.

Afbeelding verwijderd
De vijf verdachte militairen @ PETRA URBAN

De voorzitter van de meervoudige militaire strafkamer verzuchtte donderdag al dat de zaak erg complex aan het worden is. Wie naar de dagvaarding kijkt, ziet een redelijk overzichtelijk geheel: bedreiging, mishandeling en vernedering. Strafbare feiten die - als ze al op zitting komen - meestal leiden tot een lage taakstraf. Het ergste feit op de dagvaarding, het zogeheten drie man tilllen waarbij een militair als plagerij de kont van een collega in zijn gezicht gedrukt krijgt, was in het verleden goed voor 40 uur dienstverlening.

Sociale onveiligheid
Maar de zaak Schaarsbergen is volgens de rechter inmiddels verworden tot een vermenging van straf- en bestuursrecht waarbij de grotere problematiek van sociale onveiligheid binnen de krijgsmacht ook nog in de mix wordt gegooid. „Het gaat er niet langer om of deze verdachten hebben gedaan wat in de tenlastelegging staat of niet”, zo vatte de voorzitter de escalatie van de zaak samen.

De kluwen werd tijdens de tweede zittingsdag alleen maar erger toen justitie tijdens het requisitoir aangaf in hoger beroep te gaan tegen het besluit van de rechtbank een deel van de feiten als verjaard te beschouwen. Voordat hier in appel een oordeel over is gegeven, vindt de verdediging dat de zaak niet kan worden voortgezet. En dus hield de rechtbank het proces voor onbepaalde tijd aan.

Voor alle betrokkenen duurt het nu nog langer voordat een streep onder de geruchtmakende zaak kan. De verdachten gaven al aan dat het zwaar op ze drukt. Drie van de vijf werken niet meer bij defensie. Tegelijkertijd hebben ook zij nog last van wat hen boven het hoofd hangt. Zo is één van hen in opleiding als politieman. Een dreigende veroordeling werkt negatief bij het afronden van die scholing. Een van de twee verdachten die nog wel bij het leger werkt, miste tot zijn grote frustratie een uitzending. Zijn collega zat lange tijd geschorst thuis. De vijf ontkennen allen alles.

Schade
Twee van de drie aangevers gaven in emotionele slachtofferverklaringen aan dat wat ze in Schaarsbergen zouden hebben moeten meemaken nog steeds hun leven beheerst. De man met wie de hele affaire begon, claimt in een psychiatrisch ziekenhuis te zitten. Hij eist per verdachte 5000 euro schadevergoeding. Van defensie kreeg hij al bijna twee ton.

Het is hem niet te doen om het geld, zo verzekerde zijn advocate. Hij trekt volgens haar meteen de vordering in als de verdachten hun verantwoordelijkheid nemen en erkennen wat er is gebeurd en daarvoor spijt betuigen. „Ik wil gerechtigheid. Drie woorden, het spijt me, het zou zoveel helpen”, zei hij.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief