Nederland en Duitsland schorten trainingsmissie Irak op vanwege ‘dreiging’

Gepubliceerd op: 16-5-2019

In navolging van Duitsland heeft ook Nederland woensdag besloten de training van het Iraakse leger tijdelijk stil te zetten. De opschorting houdt vermoedelijk verband met de oplopende spanningen in de regio tussen de VS en Iran. Eerder op de dag gaven de VS hun personeel dat niet dringend nodig is in Irak, opdracht het land te verlaten.

Franse soldaten die deel uitmaken van de internationale coalitie in IrakAfbeelding verwijderd

Volgens de VS zijn er sterke aanwijzingen dat Iraanse bondgenoten in Irak, zoals sjiitische milities, aanslagen willen plegen tegen met name Amerikaanse militairen en burgers.

Het Amerikaanse Central Command, dat de Amerikaanse militaire operaties in het Midden-Oosten leidt, waarschuwt dat er ‘geloofwaardige en mogelijk dringende bedreigingen’ zijn tegen Amerikaanse eenheden in Irak. Central Command besloot dinsdag de Amerikaanse militairen en die van de bondgenoten in Irak naar de hoogste alarmfase op te schalen.

Dreigende veiligheidssituatie
Het ministerie van Defensie in Den Haag zei woensdag dat de Nederlandse militairen in Irak vanwege ‘dreigingen’ hun basis niet meer mogen verlaten. Iran werd echter niet genoemd. Zo’n vijftig Nederlandse militairen trainen Koerdische soldaten in Noord-Irak. In Bagdad verblijft een kleine groep Nederlanders die commando’s van het Iraakse leger opleidt.

Eerder op de dag maakte de Duitse regering bekend dat de trainingsmissie van de Duitsers was opgeschort. Hoewel er ‘geen concreet gevaar’ was, aldus Berlijn, was de opschorting nodig vanwege de dreigende veiligheidssituatie. In Irak verblijven 160 Duitse militairen. De Duitse regering zei bezorgd te zijn over de oplopende spanningen tussen Washington en Teheran. 

Bondskanselier Merkel waarschuwde voor een militaire escalatie. ‘Wij volgen de toenemende spanningen in de regio met grote bezorgdheid en wij verwelkomen elke maatregel gericht op een vreedzame oplossing’, aldus Merkels woordvoerder. Eerder in de ochtend was bekend geworden dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een deel van het personeel op de ambassade in Bagdad en het consulaat in Erbil opdracht had gegeven tijdelijk het land te verlaten.

Bron : volkskrant.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief