Ruim 1600 asielkinderen zijn in 4,5 jaar tijd weggelopen uit opvanglocaties

Gepubliceerd op: 5-6-2019

Ruim 1600 asielkinderen zijn de afgelopen 4,5 jaar weggelopen uit opvanglocaties, schrijft NRC. De kinderen zijn ‘met onbekende bestemming’ vertrokken en het is niet duidelijk waar ze nu verblijven, blijkt uit cijfers die de krant opvroeg bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en Nidos, die de voogdij heeft over alle alleenstaande minderjarige vreemdelingen in Nederland.  

Doordat de cijfers van Nidos niet eerder waren meegeteld, is het aantal weggelopen asielkinderen hoger dan tot voorheen bekend was. 

Een substantieel deel van de weggelopen kinderen komt uit Marokko (325), Algerije (190), Afghanistan (167), Syrië (114) en Eritrea (114). Kinderen uit de eerste drie landen maken volgens NRC amper kans op een verblijfsvergunning, Eritrese en Syrische jongeren juist wel. Volgens Nidos-directeur Tin Verstegen is ieder kind dat wegloopt er ‘één te veel'. 

Een fractie van de jonge asielzoekers komt in de beschermde opvang terecht, een plek voor (mogelijke) slachtoffers van uitbuiting, waar de kinderen extra intensieve begeleiding krijgen. Een deel van de kinderen vertrekt, volgens de organisaties, naar familie en vrienden in Duitsland, België of Frankrijk. Maar er zijn ook signalen dat ze in een uitbuitingssituatie belanden.

Lees het volledige artikel op trouw.nl

Bron : trouw.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief