Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Herinneringsmedailles voor inzet Litouwen, orkaan Irma en VAE

Geplaatst op: 24-6-2019

Militairen die zijn ingezet in Litouwen krijgen hiervoor toch een Herinneringsmedaille Internationale Missies. Ook militairen die vanaf Curaçao en Aruba waren betrokken bij de noodhulp na orkaan Irma krijgen een herinneringsmedaille. Dit liet minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag weten aan de Kamer.

De minister heeft hiertoe besloten om zo het betrokken personeel de erkenning en waardering te geven die het verdient. De toekenning gebeurt eventueel met terugwerkende kracht.

Het besluit wordt genomen omdat de aanwezigheid  in Litouwen alle kenmerken heeft van een militaire missie. Zo krijgt het personeel een aanvullende missiegerichte opleiding en een vergoeding volgens de Regeling Voorzieningen Vredes- en Humanitaire Operaties. Ze werken onder primitieve omstandigheden en met afwijkende roosters (24/7). Vergelijkbaar met reguliere missies wordt aandacht besteed aan het thuisfront. Daarnaast ervaren militairen in Litouwen een voortdurende (hybride) dreiging.

Orkaan Irma
De orkanen Irma en Maria lieten in 2017 een spoor van vernieling achter op onder meer Sint Maarten en eilandstaat Dominica. De militairen in het getroffen gebied werden eerder al gewaardeerd met een herinneringsmedaille. Curaçao en Aruba zijn nu ook tot operatiegebied bestempeld. De van daar ingezette militairen werden tot nu toe uitgesloten van de herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampen. De hulpverleningsoperatie werd namelijk gecoördineerd vanaf het Maritiem Hoofdkwartier op Curaçao. Ook werden hier slachtoffers opgevangen. Daarnaast werd vanaf Aruba ook hulp verleend.

Verenigde Arabische Emiraten
In dezelfde Kamerbrief schrijft de bewindsvrouw dat ook personeel dat na 1 december 2016 werkte voor het Forward Support Element Mirage (FSE Mirage) een Herinneringsmedaille Internationale Missies krijgt. FSE Mirage in de Verenigde Arabische Emiraten is een strategisch logistiek element waarvandaan Defensie al jarenlang missies in de regio, met name Afghanistan en Irak, ondersteunt. Het personeel dat hier tot 1 december 2016 werkte werd al op de aangekondigde manier gewaardeerd en dat geldt nu ook voor hen die na deze datum kwamen.

Bron : defensie.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2019

Tweede kwartaal 2019

Eerste kwartaal 2019

Nieuwsberichten van voor 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!