'Gevangenen Nederlandse missie gemarteld door geheime dienst Afghanistan'

Gepubliceerd op: 27-6-2019

Gevangenen die tijdens de Nederlandse missie in Uruzgan zijn overgedragen aan de Afghaanse veiligheidsdienst zijn gemarteld en afgeperst. Dat gebeurde ondanks toezeggingen van toenmalig minister Ben Bot dat de behandeling van de gevangenen goed in de gaten zou worden gehouden, schrijft Trouw.

De krant bericht over onderzoek van het Nederlandse journalistencollectief Lighthouse Reports. Dat stelt dat een gevangenen-volgsysteem nauwelijks heeft gewerkt, ondanks de beloftes van Bot.

De toezegging van minister Bot kwam na bezorgde vragen van de Tweede Kamer. De Afghaanse veiligheidsdienst NDS had namelijk een extreem slechte reputatie. Daarom werd afgesproken dat de gevangenen zouden worden gemonitord. Het Internationale Rode Kruis en een lokale organisatie AIHRC zouden toegang tot de gevangenen krijgen en Nederlandse diplomaten zouden de gevangenen regelmatig bezoeken.

In de eindevaluatie over de missie in Uruzgan (2006-2010) werd geconcludeerd dat door Nederland overgedragen gevangenen "niet gemarteld of onmenselijk behandeld" zouden zijn.

Nederland vertrok in 2010 uit Uruzgan, waarna Australië de missie overnam. Dat besloot een jaar later tijdelijk te stoppen met de overdracht van gevangenen aan de NDS en in 2013 opnieuw, naar aanleiding van een onderzoek naar verhalen over martelingen in de NDS-gevangenis in Tarin Kowt.

Lees het gehele artikel op de website van nos.nl

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief