Nationaal museum voor Indië raakt open zenuw

Gepubliceerd op: 4-7-2019

Nationaal Museum Sophiahof is geopend. Het laat de Indisch-Nederlandse geschiedenis zien. Dat gaat niet zonder wrok of pijn.

In zijn handen heeft koning Willem-Alexander het zesde blad van de Indische jasmijn. Geen echte jasmijn, maar een kunstwerk dat symbool staat voor respect, betrokkenheid en medeleven. Met het blad maakt hij de bloem af.

Het kunstwerk staat in Nationaal Museum Sophiahof, vanaf vandaag open voor publiek. Het Haagse museum wil het Nederlands-Indische erfgoed en de culturele diversiteit van de Indische gemeenschap verbeelden. Het doel: een plek voor ontmoeting, educatie en culturele uitwisseling. Gisteren was de officiële opening.

“Ik zie blijdschap”, zegt Silfraire Delhaye, voorzitter van het Indisch Platform, dat samenwerkt met het museum. “Maar daar is veel Indisch verdriet aan voorafgegaan.” Dat verdriet is nog niet over, zegt hij tussen de regels door. Hij noemt militairen die tijdens de Japanse bezetting in Nederlands-Indië vochten, maar nooit salaris en pensioen kregen. “De kern van het Indisch verdriet is dat geen enkele regering het diepgewortelde gevoel van onrechtvaardigheid heeft weggenomen”, zegt hij.

Na de kritische noot volgt snel weer blijdschap. Delhaye bedankt Martin van Rijn, die in 2015 als staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geld uitkeerde aan oud-militairen en ambtenaren uit Nederlands-Indië, en de huidige staatssecretaris Blokhuis, die ruim drie miljoen euro gaf voor projecten die bijdragen aan de ‘collectieve erkenning van Indisch en Moluks Nederland’. Zoals dit museum. Er komen tentoonstellingen, theater- en muziekvoorstellingen.

Lees het gehele artikel op trouw.nl
Bron : trouw.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief