Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Onderscheidingen voor moed in Afghanistan en Mali

Geplaatst op: 4-7-2019

Op het Binnenhof vond vandaag (4/7) een bijzondere gebeurtenis plaats. 4 militairen werden vandaag onderscheiden voor uitzonderlijke moed. 3 van hen deden dat tijdens hun inzet Afghanistan en 1 in Mali. Laatstgenoemde was daarmee de 1e militair die een dapperheidsonderscheiding kreeg voor heldhaftig optreden in Mali.

De 4 decorandi op een rij op het Binnenhof ten overstaan van minister Bijleveld.
3 Bronzen Kruizen waren voor het optreden van landmachtmilitairen onder zware gevechtsomstandigheden in Afghanistan. Een marinier verdiende het Kruis van Verdienste in Mali. Bijleveld: “Zij bevonden zich in zeer gevaarlijke en complexe situaties. Situaties die zonder hun daden, heel anders waren afgelopen. Situaties, waarin zij lieten zien wat moed betekent. Voor hen ‘gewoon normaal’, maar volgens hun collega’s was het dat niet. Verre van zelfs.”

Zelfmoordaanslag Mali
Neem marinier Thomas, tegenwoordig burgermedewerker. Hij kreeg het Kruis van Verdienste voor zijn optreden in Mali, 4 jaar geleden. Na een overnachting in de woestijn raasde er plotseling een verdachte pick up op de special operations land task group af. Alles wees op een zelfmoordaanslag en Thomas aarzelde geen moment. Terwijl hij achteruit liep, vuurde hij op het aanstormende voertuig. Op ongeveer 25 meter voor hem ontplofte de met explosieven beladen pick up. Thomas en zijn collega’s werden omver geblazen, maar er raakte slechts 1 collega gewond.

Lees meer...

Bron : defensie.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2019

Tweede kwartaal 2019

Eerste kwartaal 2019

Nieuwsberichten van voor 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!