Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Bekende Auschwitz-overlevende Kor overleden

Geplaatst op: 10-7-2019

KRAKAU - Auschwitz-overlevende Eva Kor is op 85-jarige leeftijd overleden. De Roemeense Jodin werd bekend omdat ze tot haar dood heeft gepleit voor vergiffenis voor de nazi’s. Daarnaast richtte ze een holocaust-museum op in de Amerikaanse staat Indiana, waar ze woonde met haar man. Kor overleed donderdag in Krakau in Polen, zo maakte het museum bekend.

Kor overleefde het beruchte nazi-vernietigingskamp met haar tweelingzus. Samen werden zij blootgesteld aan de experimenten van kamparts Josef Mengele, die tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende wrede medische testen verrichtte op duizenden kampgevangenen. Haar tweelingzus overleed in 1993, terwijl het overgrote deel van de familie Kor al de dood vond in Auschwitz.

Eva Kor woonde in 2015 de rechtszaak bij van voormalig SS’er Oskar Gröning, beter bekend als de ’boekhouder van Auschwitz’. Ze schudde hem toen de hand en gaf hem een knuffel.

Het Internationaal Auschwitz Comité (IAC) prijst Kor voor haar vergevingsgezindheid. „Ze zocht bij alle gelegenheden in vele landen de dialoog met jongeren. Zelfs verscheen ze tijdens processen van de daders”, zegt Christoph Heubner, vice-voorzitter van het IAC.

Bron : telegraaf.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2019

Tweede kwartaal 2019

Eerste kwartaal 2019

Nieuwsberichten van voor 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!