Fort De Bilt: een stukje vaderlandse geschiedenis

Gepubliceerd op: 29-7-2019

Rondleiders van Gilde Utrecht vertellen over verborgen en onbekende plekken in de stad.

Wie die wandeling van Utrecht naar De Bilt maakt of daar rijdt gaat vaak onbewust dwars door een stukje vaderlandse geschiedenis heen. Fort De Bilt ligt nogal verscholen in dicht geboomte. Het is bovendien in de loop van de tijd drastisch geamputeerd.

Met de aanleg van het fort is begonnen omstreeks 1820. Na de val van Napoleon waren de huidige landen Nederland, België en Luxemburg samengevoegd tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De bedoeling was dat dit nieuwe middelgrote land Frankrijk in toom zou houden, daarbij gesteund door bondgenoten als Pruisen en Engeland.

Met Frankrijk was zo ongeveer twintig jaar oorlog gevoerd en de angst voor een herleving van de Franse agressie was zeer groot. Zeker na de onverwachte terugkeer van Napoleon uit Elba en de zeer bloedige en ternauwernood gewonnen slag bij Waterloo.

Voor Utrecht kwam daarbij dat een eerdere Franse agressor, Lodewijk XIV, in het rampjaar 1672 zonder veel moeite Utrecht kon innemen en pas bij Woerden stuitte op een inderhaast ingerichte waterlinie. Dit alles was in 1820 aanleiding voor de aanleg van een Nieuwe Hollandse Waterlinie die oostelijk om Utrecht heen liep met Fort De Bilt in het midden. Evenals de andere forten van de waterlinie is ook dit fort een aarden versterking, die hier en daar met hout is verstevigd.

Lees het gehele artikel op de website van duic.nl

Bron : duic.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief