Slag om de Schelde

Gepubliceerd op: 24-8-2019

Startschot
Komend jaar zijn tal van activiteiten gepland om 75 jaar bevrijding te vieren. Volgende week zaterdag 31 augustus geeft koning Willem-Alexander in het bijzijn van minister-president Mark Rutte en minister Ank Bijleveld het startschot in Terneuzen als de Slag om de Schelde wordt herdacht.

Het is de vergeten episode uit de Vaderlandse geschiedenis, maar wel één van doorslaggevend belang tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Slag om de Schelde was driekwart eeuw geleden de grootste operatie op Nederlandse grondgebied. Omvangrijker en langer dan Market Garden. In het kader van 75 jaar bevrijding wordt hier komend jaar volop aandacht aan besteed. 

In Terneuzen in Zeeland? Is daar wat gebeurd dan? Nou en of. Bij de bevrijding van Zeeuws-Vlaanderen en destijds nog de eilanden Walcheren en Noord- en Zuid-Beveland vallen aan beide zijden duizenden doden. De geallieerden moeten alles uit de kast halen om de Duitse troepen uit Zeeland te verdrijven. Tot amfibische operaties aan toe. 

Geallieerden in de achtervolging
De Duitsers verjagen uit Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland en Walcheren is belangrijk voor de geallieerden. Nadat ze de Duitse strijdkrachten hebben verslagen in Normandië, trekt de Wehrmacht in een razend tempo terug richting Duitsland. De geallieerde strijdkrachten kunnen ze nauwelijks bijhouden en de logistieke lijnen worden tot het uiterste opgerekt. De geallieerden moeten begin september halt houden, vanwege lege benzinetanks.

Lees het gehele artikel in de defensiekrant/2019/17/04

Bron : defensiekrant/2019/17/04

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief