Luitenant-generaal dr. Hans Leijtens is terug 

Gepubliceerd op: 4-9-2019

Militairen > CO-Overdracht450

Op maandag 2 september 2019 gaf luitenant-generaal mr. Harry van den Brink het commando van de Koninklijke Marechaussee (KMar) na bijna vier jaar terug aan luitenant-generaal dr. Hans Leijtens. Van den Brink moest met pijn in het hart om gezondheidsredenen terug treden uit deze commandofunctie. Een echt mensen-mens, noemde de minister van Defensie Ank Bijleveld hem in haar speech. Maar ze had veel meer mooie woorden in huis, alsook de benoeming van Van den Brink tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden.

De ceremonie begon om 11.00 uur op het met zon overgoten Binnenhof in Den Haag. Genodigden en een tweetal cortèges zaten op een tribune die te klein was. De genodigde brigadecommandanten werden verzocht een niet ingedeelde groep naast de tribune te formeren. De overige KMar-eenheden stonden in een vierkant aangetreden, alle in de verschillende tenuen die de KMar kent. Het Orkest Koninklijke Marechaussee in het ceremonieel tenue, zo ook een kleine eenheid achter het monument. Diverse dagelijkse tenues passeerden de revue tot aan de paardenberijders, motorrijders en bikers aan toe. Een groep KMar-reservisten ontbrak niet, evenmin de Bereden Standaardwacht. Beide generaals inspecteerden het geheel te paard, bijgestaan door hun assistenten achter hen.

De maandelijkse alarmoefening ging gewoon door op deze eerste maandag. De minister – toen aan het woord – onderbrak even haar woorden en grapte richting burgemeester Pauline Krikke op de tribune dat het geluid perfect werkte. Onder de genodigden naast vele actieve militairen en oud-collega’s, was ook het Corps Diplomatique. De Stichting Marechaussee Contact (SMC) was met tien personen uitgenodigd, een mix van veteranen, postactieven en oud-dienstplichtigen.
Foto's werden gemaakt door Frans Meijer en Cees van Ingen

Frans Meijer/SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief