Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

‘Gevangen door Atjeh / Caught by Atjeh. Toean Stammeshaus’

Geplaatst op: 5-9-2019

Vanaf 17 oktober 2019 is in Museum Bronbeek de tentoonstelling te zien.

Standaard > Bronbeek Toean StaameshausDe bevlogen Friedrich Wilhelm Stammeshaus (1881-1957) bracht een van de grootste etnografische collecties van Noord-Sumatra tot stand. De tentoonstelling vertelt hoe de fascinerende cultuur van de Atjehse bevolking hem in zijn greep kreeg en hoe het eerste object in zijn bezit kwam tijdens een militaire expeditie van het Koninklijk Nederlands-Indisch leger (KNIL), waaraan hij als onderofficier deelnam. Zijn verzameling groeide snel met aankopen, geschenken én oorlogsbuit. Mede onder invloed van zijn echtgenote Nelly ontwikkelde Willem zich tot een gewaardeerde bestuursambtenaar die aanzienlijke verbeteringen bracht in de levensomstandigheden van de Atjehers.

De tentoonstelling bevat een representatieve selectie objecten uit de collectie van het Tropenmuseum, waar zijn verzameling en ook Willem zelf uiteindelijk terechtkwamen, naast voorwerpen van de familie en uit het archief Stammeshaus. Er zijn indrukwekkende foto’s te zien van het bestaan op Atjeh, in militair-bestuurlijke en in huiselijke kring, en van de vele verschillende mensen die een rol speelden in Willems leven. Daaronder ook zijn moeder, die bij toeval weer op zijn pad kwam.

Willem Stammeshaus vertegenwoordigt de gemengde Indische samenleving zowel in zijn genen als in zijn carrière. Zijn vader was een Duitse arts in dienst van het KNIL, zijn moeder een Chinese die als ‘huishoudster’ het veld moest ruimen voor een Europese bruid. Van militair werd hij bestuursambtenaar en uiteindelijk conservator van zijn geesteskind: het Atjeh Museum in Koeta Radja.

De tentoonstelling ‘Gevangen door Atjeh / Caught by Atjeh. Toean Stammeshaus’ is te zien tot en met 26 juli 2020.

Bron : www.bronbeek.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2019

Tweede kwartaal 2019

Eerste kwartaal 2019

Nieuwsberichten van voor 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!