Investeringen en lastenverlichting centraal in Miljoenennota 2020

Gepubliceerd op: 21-9-2019

Nederland houdt zich knap staande in een wereld waar de economische en geopolitieke onrust toeneemt. Na jaren van hoogtij vlakt de economische groei weliswaar af. Maar met groeipercentages van 1,8% dit jaar en 1,5% in 2020 toont de Nederlandse economie zich vooralsnog robuust. Dat staat in de Miljoenennota 2020 die minister Wopke Hoekstra van Financiën vandaag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Daarbij is de werkgelegenheid erg hoog. 'Veel mensen die 1 of 2 jaar geleden hun dagen nog vulden met het reageren op vacatures, fietsen of rijden nu naar werk', zegt Hoekstra. 'Dat is enorm belangrijk voor veel gezinnen.' De begroting staat er goed voor, met een staatsschuld die naar verwachting daalt tot onder de 50%. Daarmee zijn we steeds beter in staat om toekomstige economische tegenslag op te vangen.

Er is veel gedaan, maar er is ook nog veel te doen. Het kabinet wil daarom doorgaan op het ingeslagen pad. Door te blijven investeren in de samenleving en lasten te verlichten voor burgers. In de Miljoenennota 2020 trekt het kabinet daarom onder andere extra geld uit voor betaalbare woningen, defensie, het versneld afbouwen van de gaswinning in Groningen en voor de jeugdzorg.

Extra geld komt er om de lasten van met name werkenden omlaag te brengen. Zij hebben eerder de gevolgen van de economische crisis zwaar gevoeld. Daarom stelt het kabinet hen in deze Miljoenennota voorop.

Het kabinet wil ook iets doen aan de toenemende onzekerheid op de arbeidsmarkt. Het werkt aan een betere balans tussen vast en flexibel werk. Ook wil het de verschillen tussen werknemers en zelfstandigen zonder personeel kleiner maken. Daarom verlaagt het kabinet de zelfstandigenaftrek in stapjes van € 250 naar € 5.000 in 2028. Daar staat voor zelfstandigen tegenover dat zij, net als alle werkenden, profiteren van de hogere arbeidskorting.

Lees het volledige bericht.

Bron : rijksoverheid.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief