Is Nederland toe aan een extreem beveiligde rechtbank?

Gepubliceerd op: 24-9-2019

Na de moord op advocaat Derk Wiersum weert de Amsterdamse rechtbank publiek en pers bij de strafzaak tegen de moordbende rond Ridouan T. Er kan beter naar een andere locatie worden gezocht. 

Het was een summier persbericht zonder enige motivatie. De Amsterdamse rechtbank maakte vrijdagmiddag laat bekend dat bij de strafzaak die momenteel heel Nederland bezighoudt, géén pers en publiek worden toegelaten.

Na de liquidatie van Derk Wiersum, die de kroongetuige tegen deze moordbende bijstond, zijn volgens de rechtbank ‘de implicaties van deze gebeurtenis op dit moment nog niet volledig te overzien’. Journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van hoofdredacteuren hebben inmiddels fel tegen deze beslissing geprotesteerd. De rechtspraak in Nederland moet immers transparant en controleerbaar zijn. Toch is er ook begrip. Nu er tijdens de lopende rechtszaak een procesdeelnemer koelbloedig op straat is vermoord, kun je je afvragen of de veiligheid wel kan worden gegarandeerd als alle partijen zich morgen op de stoep van het Justitieel Complex Schiphol melden. Nu is de beveiliging wel in handen van de ervaren Koninklijke Marechaussee, maar kan dit gebouw uit 2003 nog wel voldoen aan die eisen die in 2019 gelden?

Lees verder op de website van trouw.nl

Bron : trouw.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief