Erdogan: Turkije stopt aanval in Noord-Syrië niet, ‘wat anderen ook zeggen’

Gepubliceerd op: 12-10-2019

Turkije stopt de aanval in Noord-Syrië niet. President Recep Tayyip Erdogan zei vrijdag op een persconferentie dat zijn leger niet tegen de Koerden vecht, maar tegen de terroristische organisatie PKK. ‘Het maakt niet uit wat andere landen zeggen, wij zullen niet stoppen', reageert Erdogan op ‘dreigementen’ van andere landen.

Het Turkse leger is op de derde dag van de inval in Noord-Syrië nog dieper doorgedrongen in het leefgebied van de Syrische Koerden. Burgers slaan massaal op de vlucht en het aantal slachtoffers stijgt. De Navo en Rusland hebben Turkije vrijdag opgeroepen zich ‘beheerst’ op te stellen. 

Gevreesd wordt dat terreurgroep IS, die eerder in Noord-Syrië grotendeels was verslagen, weer een gevaar gaat vormen als de Turken en Koerden te druk zijn met elkaar bevechten. Ook Moskou, dat op goede voet verkeert met Ankara, liet weten ‘ernstig bezorgd’ te zijn dat de situatie in het gebied uit de hand loopt. Dit geeft aan dat de Russen zich meer en meer zorgen maken over de Turkse operatie. 

President Poetin benadrukte tijdens een bezoek aan Turkmenistan dat de detentie van IS-strijders in gevaar kan komen en dat IS weer een bedreiging kan vormen. De gevangenen, die nu worden bewaakt door Koerdische strijders, kunnen wellicht ‘gewoon vluchten’, aldus Poetin. Hij betwijfelt of de Turken genoeg mankracht en middelen hebben om snel de controle over de gevangenissen over te nemen. ‘Dit is een dreigend gevaar’, aldus Poetin.

Lees het gehele artikel op de website van volkskrant.nl

Bron : volkskrant.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief