Kernbommen op Volkel vervangen?

Gepubliceerd op: 13-12-2019

De Luchtmacht houdt vol dat het gewoon een oefening is. Maar alle extra maatregelen en geheimzinnigheid rond vliegbasis Volkel voeden de geruchten dat de Amerikaanse kernbommen op Volkel vervangen worden. ,,Wij doen niet mee aan al die speculaties”, meldt de woordvoerder. 

Een Amerikaanse C-17, een gigantisch transportvliegtuig, landt wel vaker op de vliegbasis Volkel. Maar twee keer in één week is wel opmerkelijk. Zeker in combinatie met Apache helikopters die de hele dag boven de vliegbasis zwermen, zwarte doeken op de hekken om inkijk tegen te gaan en parkeer- en spottersplekken die plotseling voor het publiek afgesloten zijn. Plus nog heel veel extra bewaking en marechaussee die patrouilleert rond Volkel.

De vliegbasis Volkel wil even geen pottenkijkers, dat is duidelijk. ,,Het heeft te maken met een grote oefening die nu aan de gang is”, zegt woordvoerder André Bongers. ,,We simuleren een zogeheten ‘base defence’ waarbij we de vliegbasis zo veel mogelijk van de omgeving willen afgrendelen. Zoals je dat soms ook doet in een uitzendgebied.”      

Alle maatregelen zoals die afgelopen week zijn genomen, passen in het oefenscenario dat de Luchtmacht heeft opgesteld. ,,Ook de komst van de C-17 en ook de Apaches die vanuit de lucht alles bewaken”, bezweert Bongers in reactie op alle geruchten die er rondzingen naar aanleiding van alle geheimzinnigheid op Volkel.   

Bron: Brabants Dagblad

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief