Marechaussee dwingt klimaatactivisten Schiphol naar buiten

Gepubliceerd op: 14-12-2019

Leden van de marechaussee maken een eind aan een protest in Schiphol Plaza van een paar honderd activisten van Greenpeace. De actievoerders worden met zachte hand naar buiten geleid. Een onbekend aantal mensen is aangehouden. De activisten bezetten vanochtend het winkelcentrum van de luchthaven. Ze willen met een 24-uursactie de luchthaven dwingen om een klimaatplan op te stellen:
 
De marechaussee liet er al snel na het begin van de actie geen twijfel over bestaan dat de actievoerders naar buiten moesten. Rond 12.00 uur verlieten de eerste demonstranten vrijwillig het gebouw. Een grote groep weigert echter het winkelcentrum te verlaten.
 
Greenpeace zegt dat de luchthaven in de discussie rond klimaatverandering buiten schot blijft. "We zitten midden in een klimaatcrisis, maar grote vervuiler Schiphol krijgt ruim baan om door te groeien en nóg meer te vervuilen", aldus de website van de milieuorganisatie.

De actievoerders vinden dat er vooral op de korte afstand minder gevlogen moet worden, zeker als de trein een goed alternatief biedt. Ook eisen ze dat de plannen voor vliegveld Lelystad in de koelkast moeten.

Een derde eis is dat er een "realistische prijs" wordt gevraagd voor een vliegticket. Op dit moment wordt er geen btw geheven op kerosine, de brandstof van vliegtuigen.

Greenpeace hing vanochtend op verschillende plekken spandoeken op om de actie kracht bij te zetten. Een groot deel van die spandoeken is alweer verwijderd, meldt NH Nieuws.

Bron: NOS

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief