Extra maatregelen om Moldaviërs weg te houden

Gepubliceerd op: 17-12-2019

Er komen extra maatregelen om de groeiende stroom asielzoekers uit Moldavië tegen te houden. Vorige maand werd een bus met 65 Moldaviërs van de weg geplukt die onderweg was naar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.

Staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie heeft volgens de NOS een speciaal team aangesteld die asielaanvragen van Moldaviërs zo snel mogelijk moeten afhandelen. Zo moeten ze binnen een maand weer worden uitgezet. De marechaussee houdt sinds een maand speciale grenscontroles.

Als asielzoekers uit Moldavië een asielaanvraag doen, komen ze in een sobere opvang terecht. In tegenstelling tot andere asielzoekers krijgen ze bijvoorbeeld geen zakgeld. Ook moeten ze zich regelmatig melden. In november kwamen er 480 asielaanvragen binnen van Moldaviërs. Om ervoor te zorgen dat Moldaviërs weggaan, krijgen ze 40 euro tegemoetkoming. Het geld krijgen ze alleen als ze daadwerkelijk teruggaan.

Moldavië is een van de armste landen van Europa. Toch maken de inwoners geen kans op asiel in ons land. Het is de vraag waarom de Moldaviërs ineens naar ons land komen.

Bron: RTV Noord

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief