Politie meet met twee maten bij acties

Gepubliceerd op: 21-12-2019

De politie meet met twee maten bij de reactie op boerenprotesten en die van milieuactivisten. Dat vindt Jan Brouwer, hoogleraar algemene rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij stelt dat beide groepen ten onrechte op verschillende wijze zijn behandeld. Brouwer zegt dit in reactie op de boerenprotesten van eergisteren, en die op Schiphol van vorige week. ,,250 milieuactivisten op Schiphol werden nog afgevoerd door de marechaussee. Duizenden boeren en bouwers mochten een dag lang nagenoeg straffeloos hun gang gaan.”

Brouwer vindt dit onjuist. Terwijl de milieuactivisten op Schiphol hun demonstratie vooraf hadden aangemeld – en overigens geen toestemming kregen – bleef tot woensdagochtend onduidelijk wat de boeren precies van plan waren. ,,Daarbij was de impact van de boerenacties veel groter”, vindt Brouwer. ,,250 stakers op een gemiddelde van 200.000 bezoekers per dag is een verwaarloosbaar aantal. Boeren legden daarentegen de wegen in heel Nederland plat waardoor veel mensen en bedrijven gedupeerd zijn en de verkeersveiligheid in het geding kwam.”

Nog een verschil is dat boeren volgens Brouwer vooral opkwamen voor hun eigen belang, terwijl milieuactivisten opkwamen voor het algemene belang. Brouwer denkt dat een bepaalde sympathie voor de boeren doorslaggevend is geweest voor het optreden van de politie. ,,Dat terwijl de politie, de overheid en het Openbaar Ministerie zich niet met de inhoud van een demonstratie moeten bezighouden. De wet schrijft voor dat boeren woensdag meerdere strafbare feiten hebben gepleegd waartegen opgetreden had moeten worden.”

Bij de politie begrijpen ze de verontwaardiging, maar benadrukken ze ook dat ingrijpen een besluit is van de lokale driehoek van burgemeester, politie en OM. ,,Dat betekent dat de aanpak per locatie kan verschillen”, zegt Mireille Beentjes namens de landelijke politie. ,,Alles hangt af van wat er lokaal besloten wordt, maar ook van onze eigen capaciteit. In Noord-Holland hebben we bijvoorbeeld besloten om de Wijkertunnel helemaal af te sluiten en de trekkers van de snelweg te halen. Zo maak je overal je afwegingen.”

Verder wil ze af van het zogenoemde misverstand dat de politie er altijd is om in te grijpen. ,,We zoeken ook naar oplossingen. Op sommige plaatsen zijn burgemeesters met boeren in gesprek gegaan bijvoorbeeld.” De prioriteit lag bij de politie vooral op het toezien op de veiligheid en openbare orde. ,,Hadden we anders alle trekkers van de weg moeten verwijderen? Het is maar de vraag of het dan niet veel verder geëscaleerd was.”

Bron:  Friesch Dagblad

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief