Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

AGENDA SMC

De Agenda omvat een aantal aktiviteiten welke grotendeels door de Stichting Marechaussee Contact wordt organiseerd, waaronder jaarlijks twee grote reünies en verscheidene over het land verspreide bijeenkomsten en contactmiddagen.

Ook wordt in deze rubriek aandacht besteed aan evenementen waarbij zowel het Wapen der Koninklijke Marechaussee als de Stichting Marechaussee Contact nauw bij betrokken zijn, zoals Museumaktiviteiten, optredens van het Trompetterkorps, Veteranendagen, landelijke Politiedagen en dergelijke.

Het bankrekeningnummer voor het storten van bedragen ten behoeve van Reünies en Contactdagen luidt:

IBAN: NL22 INGB 0007 5300 25 ten name van  Reünievereniging Marechaussee Contact Eindhoven


(Klik hier voor de toekomstige reünies)

Terugblik op: Veel Hollands glorie te zien op Stationsweg

Datum: 16-9-2006

Naar aanleiding van "100 jaar garnizoen Ede" (zie bericht onderaan) verscheen op 18 september 2006 in De Gelderland het volgende artikel:

Ze mogen dan weten wat oorlogvoeren is, ze weten bij Defensie zeker ook een feestje te bouwen. Tienduizenden mensen werden zaterdag ten afscheid vertroeteld bij het open huis op de immense militaire complexen in Ede.

Op een stoel in de schaduw dept kok Gerrit van Maanen zich het parelende zweet van het opgeruimde hoofd. Met niet meer dan z’n tweeën, zijn hij en zijn collega chefkok Arnoud Tuinstra in de weer voor de inwendige mens van de duizenden bezoekers van de kazernecomplexen.

Die krijgen, verrassend genoeg, onder de schroeihete zon gratis dampende snert voorgezet. En ‘Meneer Unox’ mag erwtensoep dan misschien associëren met ijs op de sloot en wollen mutsen, Van Maanen en Tuinstra weten wel beter. „Snert gaat er áltijd in, dondert niet wat voor weer het is“, zegt Tuinstra.

Een rij wachtenden van zeker twintig meter bij het eerste uitdeelpunt geeft hem gelijk. De snert wordt gevréten.

Vanaf vrijdag hebben bergen erwten staan te weken. Tray na tray met blikken soepvlees en zak na zak soepgroenten plonzen in de twaalf enorme kookketels. Tweeduizend liter wordt er deze dag doorheen gejaagd.

Daarnaast bereidt het koksduo nog achthonderd ‘blauwe happen’: Indische maaltijden voor de achthonderd man die zich vandaag met de organisatie bemoeien. Rijst, saté, babi pangang en foe yong hai.

De Koninklijke Marechaussee heeft intussen een eigen afscheidsfeestje. Zij zijn de degenen die echt al uit Ede vertrekken. Vanaf vandaag is hun thuis in Apeldoorn.

Frans Theloosen is met negentien jaar Ede degenen die hier het langst vertoefde. Toch ligt-ie, zegt hij, geen nacht wakker van het vertrek.

„Welnee, het ging niet langer. We waren met te weinig om een goed product te leveren. Dertig man op papier, ja, maar overal gedetacheerd. Je mocht blij zijn als je de twintig haalde. Daar moet je 24 uur per dag al het werk mee doen. Dat ging niet.“


In drommen bestormt de jeugd de hindernisbaan van de Mauritskazerne. Een achttal luchtmobiele brigadiers doet voor hoe het moet. Elkaar dekkend met ratelende geweren slechten ze de baan in vijf minuten.

Pantserwagens, kanonnen, brandweer- en verbindingswagens: je kunt het zo gek niet bedenken of het is deze dag te zien, te voelen en te beklimmen. En dat gebeurt volop. Een majoor bij de tokkelbaan op de Elias Beekman heeft er zo zijn gedachten bij. „Ik wil er niet bij zijn als straks een bulldozer dit allemaal wegschuift...“

Fred Klijndijk (marechausseenostalgie.nl) maakte de onderstaande foto-impressie.En natuurlijk mocht bij deze aangelegenheid Harry Peereboom niet ontbreken. Als vrijwilliger voor promotieaangelegenheden van de Stichting Marechaussee Contact is Harry - vaak met zijn ega als assistente - immer prominent bij dergelijke evenmenten aanwezig met zijn SMC-stand.
Vaak lukt het hem nog nieuwe begunstigers te werven en hij zet zich in voor de verkoop van promotieartikelen, waarvan een deel van de opbrengst terugvloeit naar het Fonds Sociale Zorg.


Harry Peereboom met zijn SMC stand (foto: Fred Klijkdijk)


Verder werd in de Gelderlander teruggekeken naar het 100-jarig festijn in de twee volgende twee artikelen:

Jubileum garnizoen in Ede, met een rouwrandje

Ede viert het 100-jarig bestaan van het garnizoen uitbundig op 15 en 16 september met een Open Dag waaraan alle legeronderdelen en de Koninklijke Marechaussee meedoen.
   Tot besluit voert een grote militaire parade door Ede waar een defilé wordt afgenomen. 's-Ochtends vinden bovendien de traditionele luchtlandingen op de Ginkelse Heide plaats, onderdeel van de Airborne Herdenkingen.

De jubileumvieringen hebben ook een rouwrandje. Defensie neemt groots afscheid van Ede. De komende twee jaar vertrekken verschillende onderdelen gefaseerd uit Ede. Uiteindelijk blijven drie grote kazernecomplexen achter die de basis vormen van de nieuwe, groene en heuvelachtige woonwijken van het nieuwe Ede-Oost. Met behoud van de mooiste monumenten.
  


en ook het volgende artikel:

De marechaussee in Ede zal worden gemist

Het jaar 2006 is in Ede het jaar van Defensie. Burgers en militairen vieren half september het eeuwfeest van het Garnizoen Ede. Het is tegelijk een afscheid. Het rijk ontmantelt de kazernes volgend jaar. De Gelderlander belicht het Garnizoen Ede. Vandaag: de brigade Ede van de Koninklijke Marechaussee.

Scheidend brigadecommandant Gerrit Heimgartner van de Koninklijke Marechaussee, brigade Ede voor het brigadegebouw aan de Kazernelaan in Ede.
Zijn bureau is al weg; alle inventaris gaat maandag naar Apeldoorn. Kapitein Gerrit Heimgartner (55) verhuist niet mee. Hij neemt afscheid van een boeiende loopbaan, van trouwe collega’s en van het historisch brigadegebouw van de Koninklijke Marechaussee aan de Kazernelaan. Verscholen in een hoek bij de Prins Mauritskazerne werken tot morgen 32 marechaussees.


Gerrit Heimgartner (foto: Henk van Holland)

Vanaf maandag werken ze in Apeldoorn. Ze namen gisteravond tijdens de taptoe al afscheid van de Edese bevolking met het zingen van het wapenlied en de overdracht van de wapenvlag. „Iedereen die hier nieuw was, kreeg van mij deze introductiemap“, zegt Heimgartner, sinds 1 mei 2003 brigadecommandant van de Koninklijke Marechaussee (KMar) in Ede is. „Daarbij hoort ook de historie.“ Die rijke Edese historie van de KMar begint in 1894 met de komst van de Bereden Marechaussee naar Wageningen, leert zijn uittreksel. Tot 1940 was het detachement er gevestigd. Wageningen sloot; Ede kreeg een detachement politietroepen. De officiële oprichting van de brigade KMar Ede is 16 juni 1946 aan de Stationsweg. Zestien jaar later betrekt de KMar het brigadegebouw aan de Kazernelaan. Er is ook een post Harskamp.

De infomap van Heimgartner kan nu naar het museum. De grote reorganisatie bij de KMar en de sluiting van het Garnizoen Ede leiden tot de sluiting van de brigade. „Veel mensen weten niet hoeveel burgertaken wij uitvoeren“, zegt hij. „Dat is misschien wel 80 procent van ons werk. Sommigen denken nog dat we op de hei liggen, soldaatjes pesten.

Maar de Koninklijke Marechaussee is meer dan de militaire politie. Uitzettingen, Schiphol, bewaking: we hebben heel diverse taken. Het is mogelijk om je carrière op veel andere plekken door te brengen.“
De centrale plek van het brigadegebouw in Ede is de koffiekamer, een kruising tussen een bruin café en een bedrijfskantine. Aan de bar voerden Heimgartner en z’n marechaussees goede, gezellige en ook loodzware gesprekken. Want marechaussees maken doorgaans veel mee en van dichtbij. Het kan om koninklijke momenten gaan, maar ook dood of verwonding bij uitzendingen. Of de arrestatie van beroepsinbrekers nabij het MOB-complex De Driesprong in Ede. „Bij mijn komst in 2003 zijn we projectmatig gaan samenwerken met de politie in Ede“, zegt Heimgartner. „De regiopolitie kon wel extra handjes gebruiken. In het weekend is het bij ons rustiger. De militairen zijn dan weg. We zijn 24 uur per dag paraat, ook voor noodhulp. De samenwerking met gemeente en politie was perfect. De burgemeester zal ons nog missen.“

Heimgartners loopbaan kent opmerkelijk veel momenten uit het nieuws van de afgelopen 36 jaar. De Piersonrellen, de acties bij de kerncentrale Dodewaard, het terreuralarm en zelfs de Veluwse nep-poema maakte hij mee. „Het is een vorm van leven, de marechaussee“, zegt hij. „Ik kan er een boek over schrijven.“ Hij stond ooit op wacht bij de paleizen als Soestdijk. Op Koninginnedag stond hij er op het paleisbordes bij koningin Juliana, de prinsen en prinsessen. Hij werd uitgezonden naar Bosnië, Irak, Afghanistan, Kreta en Cyprus. Zat zeven maanden in het Midden-Oosten, leidde buitenlandse politieagenten op. Werkte aan het Srebrenica-onderzoek. Maar zette zijn mannen ook in op het Museumplein. „Mijn vrouw heeft mij vaak lang niet gezien“, zegt Heimgartner. „Een treinkaping in Wijster? En dan pakte ze mijn spullen alweer.“

De Barnevelder en zijn mannen namen gisteren afscheid van Ede met dit wapenlied:

Mannen, vrouwen van het wapen
met zijn Koninklijke naam
Houdt uw wapenspreuk in ere
‘Zonder vrees en zonder blaam’
Weest bereid tot al uw taken
’t zij in oorlog, ’t zij in vree,
Draag met moed en trots uw nestel)
Koninklijke Marechaussee )2xBron: de Gelderlander


Overzicht overige reünies die geweest zijn:

20-6-2019: SMC-reünie Boerma-Plaizier-MPIII, donderdag 20 juni 2019
22-5-2019: Contactdag Badhoevedorp2019
24-4-2019: Bezoek aan het PIT museum in Almere, woensdag 24 april 2019
20-3-2019: SMC contactdag woensdag 20 maart 2019
01-11-2018: 57e AR Harskamp
13-9-2018: Werk in goede handen (BIGA)
01-7-2018: 14e Nederlandse Veteranendag met zon overgoten (SMC)
26-6-2018: Reünie Boerma/Plaizier
23-5-2018: SMC bijeenkomst Badhoevedorp
25-4-2018: Bezoek DAF museum
24-4-2018: Bezoek aan het PIT museum in Almere, 24 april 2019
22-3-2018: Reünie Vereniging Marechaussee Contact (RVMC) bijeen
22-3-2018: SMC-contactmiddag 2018
02-11-2017: SMC-reünie ... iets minder deelnemers maar zeer sfeervol
06-10-2017: Veel hemelwater op Veteranendag KMar
22-6-2017: Zeer warme reünie Boerma/Plaizier
17-5-2017: Contactdag SMC Badhoevedorp
20-4-2017: Contactdag Overloon
13-4-2017: Terugblik Reünie KMar-recherchebijstand Amsterdam
23-3-2017: Terugbllk op contactmiddag 23 maart 2017
27-10-2016: Terugblik op de Algemene Reünie 2016
23-6-2016: Terugblik Reünie van Indiëgangers (“Boerma / Plaizier” / MP III) 23 juni 2016
25-5-2016: Terugblik gezellige contactmiddag Badhoevedorp
13-4-2016: Terugblik bezoek EODD
10-3-2016: Contactdag Buren
10-3-2016: Terugblik contactmiddag Buren
29-11-2015: Terugblik AR
02-10-2015: Veteranendag Marechaussee 2015
11-6-2015: Terugblik Indië-reünie Boerma Plaizier-MP III
20-5-2015: Terugblik contactmiddag Badhoevedorp
16-4-2015: Terugblik SMC-contactdag Koning Willem III-kazerne 16 april 2015
12-3-2015: Terugblik contactmiddag SMC Buren
22-11-2014: MFO-KMar reünie
30-10-2014: Terugblik op feestelijke 53e Algemene Reünie SMC
03-10-2014: Gecombineerde Veteranendag en Contactdag KMar 200 jaar
03-10-2014: Veteranendag KMar met feestelijk tintje / Algemene reünie SMC 2014
10-9-2014: Terugblik SMC-Contactdag in museum 'Bevrijdende Vleugels' in Best
19-6-2014: Terugblik Indië-reünie Boerma Plaizier-MP III
14-5-2014: Unieke locatie SMC-contactmiddag 'Amsterdam-Badhoevedorp'
10-4-2014: Terugblik reünie 'Carib' in museum KMar
10-4-2014: Reünie Caribisch Gebied, Suriname en Haïti
13-3-2014: SMC-Contactmiddag in het Marechausseemuseum te Buren
13-3-2014: Terugblik SMC Contactmiddag Buren 2014
17-10-2013: Terugblik 52e Algemene Reünie SMC
04-10-2013: Terugblik Veteranendag Koninklijke Marechaussee 2013
13-6-2013: Terugblik Indië-reünie Boerma Plaizier-MP III
15-5-2013: Terugblik SMC-contactmiddag 'Amsterdam-Badhoevedorp'
14-3-2013: Terugblik SMC Contactmiddag Buren 14 maart 2013
17-11-2012: Terugblik MFO-KMar Reünie
11-10-2012: Terugblik 51e Algemene Reünie SMC
28-9-2012: Terugblik Veteranendag KMar 2012
06-9-2012: Terugblik Reünie Caribisch Gebied
14-6-2012: Terugblik Indië Reünie 'Boerma Plaizier' / MP III
06-6-2012: Terugblik SMC Contactdag 'Huis Doorn'
25-4-2012: Terugblik Contactmiddag 'Amsterdam / Badhoevedorp'
12-4-2012: SMC-Surinamereünie in Buren
08-3-2012: Terugblik SMC Contactdag Buren 8 maart 2012
07-3-2012: Evaluatie / Enquete Algemene Reünie 2011
13-10-2011: 50e Algemene Reünie SMC
30-9-2011: Terugblik Veteranendag KMar 2011
03-9-2011: 24e Nationale dodenherdenking Roermond
25-6-2011: SMC aanwezig bij zevende Veteranendag
23-6-2011: Terugblik SMC Contactdag Bronbeek 2011
16-6-2011: Terugblik Indië Reünie - Boerma Plaizier - MP III
25-5-2011: Terugblik Contactmiddag 'Amsterdam / Badhoevedorp'
05-5-2011: Terugblik Defilé Wageningen 5 mei 2011
28-4-2011: Terugblik Contactdag SMC op KW-III
15-4-2011: Adopteer een monument - St. Victorschool bij monument KW-III
14-4-2011: Terugblik Suriname-reünie oud-marechaussees in Museum KMar
12-4-2011: Reünie Surinamegangers
17-3-2011: Terugblik SMC Contactmiddag Buren
31-12-2010:
30-11-2010: Terugblik SMC contactdag Overloon
03-11-2010: Terugblik op Contactdag SMC 'op de Koning Willem III'
14-10-2010: 49e Algemene Reünie SMC
24-9-2010: 11e Veteranendag Koninklijke Marechaussee
04-9-2010: Nationale dodenherdenking Roermond
05-7-2010: Veteranendag 2010
10-6-2010: Terugblik Indië Reünie - Boerma Plaizier - MP III
27-5-2010: Terugblik Contactmiddag SMC Badhoevedorp 2010
26-5-2010: Plechtigheid bij monument KW-III Apeldoorn
21-5-2010: Diplomauitreiking en beëdiging studenten KMar
22-4-2010: Terugblik op Contactdag SMC 'op de Koning Willem III'
31-3-2010: Reünie Surinamegangers
25-3-2010: Groene reünie voor allen uit 1964
15-3-2010: Kosovo Reünie
11-3-2010: Terugblik op Contactmiddag Buren
29-10-2009: Terugblik Contactdag KMA Breda
01-10-2009: Terugblik op 48e Algemene Reünie SMC
01-10-2009: 48e Algemene Reünie SMC
26-9-2009: Open Huis Koninklijke Marechaussee
25-9-2009: Tweede lustrum Veteranendag KMar
27-6-2009: Nationale Veteranendag 2009
11-6-2009: Terugblik Indië Reünie - Boerma Plaizier - MP III
04-6-2009: Terugblik op contactdag Den Helder
14-5-2009: Terugblik Contactmiddag Amsterdam, 2009
10-5-2009: Jaarlijkse dodenherdenking in Katwijk aan de Maas
05-5-2009: Terugblik op Defilé Wageningen 5 mei 2009
04-5-2009: Herdenking Englandspiel
16-4-2009: Terugblik Reünie Surinamegangers 2009
28-3-2009: Reünie ONS/PWA in maart 2009
12-3-2009: Terugblik op Contactdag Buren 2009
10-1-2009: Reünie lichting 79-1 dpl
16-10-2008: Terugblik op 47e Reünie SMC
26-9-2008: Terugblik Veteranendag Koninklijke Marechaussee 2008
06-9-2008: Terugblik Herdenking Roermond
28-6-2008: Nationale Veteranendag 2008
22-6-2008: Militair Treffen in Buren
19-6-2008: Terugblik donateursconcert Trompetterkorps
12-6-2008: Terugblik Reünie Boerma-Plaizier
15-5-2008: Terugblik Contactmiddag Amsterdam/Schiphol
05-5-2008: Terugblik Defilé Wageningen 2008
04-5-2008: Terugblik herdenking Englandspiel
24-4-2008: Terugblik Veenhuizen
10-4-2008: Reünie Surinamegangers
28-3-2008: Reünie UNPROFOR/UNPF
13-3-2008: Contactmiddag in het Marechausseemuseum te Buren
11-10-2007: Terugblik op de 46e Reünie Stichting Marechaussee Contact
28-9-2007: Terugblik Veteranendag Koninklijke Marechaussee, vrijdag 28 september 2007
26-9-2007: Nationale Taptoe in teken van Nederlandse Veteraan
18-9-2007: Erecouloir Prinsjesdag 2007
18-8-2007: Reünie kamergenoten 61-4 (ber)
01-7-2007: Veteranendag 2007
14-6-2007: REüNIE “BOERMA-PLAIZIER” / MP III
09-5-2007: Contactmiddag Amsterdam
05-5-2007: Wageningen 5 mei 2007
04-5-2007: Aanvraag kaarten nationale herdenking op vrijdag 4 mei 2007
04-5-2007: Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam op 4 mei 2007
04-5-2007: HERDENKING GEVALLENEN “ENGLANDSPIEL”
27-4-2007: Reünie Identiteitsgroep Steenrode Baretten
19-4-2007: Terugblik Reünie ex-dienstplichtigen KMar aan de Koning Willem III-kazerne
11-4-2007: Terugblik op Reünie Surinamegangers
28-3-2007: Terugblik op Contactmiddag in het Marechausseemuseum te Buren
01-2-2007: Paleis Soestdijk
28-1-2007: Activiteiten in het Legermuseum
31-12-2006: Geeft Acht! Het militaire genre in de negentiende eeuw
02-12-2006: Terugblik op jaarconcert Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee
30-11-2006: Beerman-soos
21-11-2006: Bezoek aan het LIBERTY PARK in Overloon
18-11-2006: Inloopdagen militair-historische foto’s en voorwerpen
04-11-2006: Marechaussee Schiphol opent haar deuren
28-10-2006: 70 Jaar Marechausseemuseum
19-10-2006: Terugblik op : Jaarlijkse Algemene Reünie SMC
14-10-2006: Landelijke Politiedag 2006
14-10-2006: Landelijke Politiedag 2006 Groningen
14-10-2006: De Gelderse Politiedag 2006, Thema: Burgers in Blauw
14-10-2006: Landelijke Politiedag 2006 Zuid-Holland Zuid
14-10-2006: Landelijke Politiedag Noord-Holland Noord
13-10-2006: Opheffing brigade Nijmegen / Reünie
29-9-2006: Terugblik op : Veteranendag Koninklijke Marechaussee 2006
19-9-2006: Erecouloir Prinsjesdag 2006
16-9-2006: Reünie en sluiting brigade Ede
23-6-2006: Reünie brigade Twente
19-6-2006: Terugblik op : Reünie Boerma-Plaizier
03-11-2005: Informatieve contactmiddag Groningen Airport Eelde
18-11-0000: Terugblik Contactdag SMC Hoek van Holland
05-11-0000: Terugblik op bezoek aan het Museum van de Belgische Politie'

(Klik hier voor de toekomstige reünies)

 

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!