Stichting Marechaussee Contact - Actueel

Vreemdeling glijdt uit

Gisteravond heeft migratiecontrolehond Ice, tijdens een controle, drie vreemdelingen met de Albanese nationaliteit gevonden. De ervaren speurhond bleek na 150 vrachtwagens nog steeds scherp te zijn, wat resulteerde in de vondst. Het drietal gaat het vreemdelingentraject in en de chauffeur is aangehouden als verdachte ter zake mensensmokkel. Dit gebeurt onder leiding van de collega's van @marechaussee_zuid_holland.

En Ice? Die is na z'n dienst beloond met een vette kluif en staat alweer te popelen om aan de slag te gaan.


Bron X.com/marechaussee

Lees verder... 19-4-2024

Het is ‘oorlog’ tussen vier militaire musea, directeur ontslagen

De fusie tussen de vier belangrijkste militaire musea in Nederland is ontaard in een bestuurlijke chaos. Onderling wantrouwen, onveilige werksituaties en diverse arbeidsconflicten hebben ertoe geleid dat een voorgenomen reorganisatie tijdelijk is stilgelegd. Meerdere externe bureaus deden afgelopen maanden onderzoek na klachten van medewerkers, blijkt uit interne documenten. De algemeen directeur is na twee jaar alweer ontslagen.

‘Een verschil in visie op de toekomst’ luidt de officiële reden voor het vertrek van directeur John Sijmonsbergen, die in 2022 aantrad. Hij moest het Nederlands Militair Museum in Soesterberg, het Rotterdamse Mariniersmuseum, het Marechausseemuseum in Buren en het Marinemuseum in Den Helder nog intensiever laten samenwerken.

Maar uit interne documenten blijkt dat het al maanden ‘oorlog’ is op de werkvloeren van de vier afzonderlijke locaties, waar het ministerie van Defensie elk jaar bijna 20 miljoen euro subsidie aan geeft. Vooral in de top van de organisatie rommelt het. De situatie is zo zorgwekkend dat een voorgenomen reorganisatie tijdelijk is stilgelegd, nadat medewerkers meermaals hun beklag deden over hun managers en de raad van toezicht. Dat gaat onder meer over verhoogde werkdruk, verminderde werksfeer en gebrek aan daadkracht.

De voorzitter van de Ondernemingsraad, die pas in juni 2022 aantrad, legde eind vorig jaar zijn functie alweer neer en niet alleen vanwege de werkdruk. In een verklaring spreekt hij van ‘intimiderend gedrag’ van managers. Ook in het management zelf uiten leidinggevenden hun onvrede over de werksfeer. Sommigen spreken zelfs over een ‘onveilige werksituatie’. Meerdere klachten worden door externe bureaus onderzocht.

Onvrede is er niet alleen over negatieve werksfeer. Sommige medewerkers maken zich zorgen over het gebrekkige beheer van de museumstukken. Er zijn diverse meldingen van spullen die spoorloos uit de opslag zijn verdwenen. Mogelijk zijn ze gestolen, verkocht of in de afvalcontainer beland. Medewerkers beklagen zich hierover bij de leiding en de raad van toezicht. Ze vinden het onbestaanbaar dat er zo onzorgvuldig met museumstukken wordt omgesprongen.

De onrust hangt samen met een omvangrijke fusie uit 2014. Vier militaire musea zijn toen achter de schermen opgegaan in één nieuwe organisatie, de Stichting Koninklijke Defensiemusea. Dat blijkt een succes als het gaat om bezoekersaantallen. Die stegen van 270.000 naar gemiddeld 450.000 nu.

Toch rommelt het achter de schermen al jaren. Vooral de kleinere musea vrezen dat alle aandacht uitgaat naar het museum in Soesterberg en dat zij de prijs moeten betalen als dit museum financieel in problemen zou komen. In 2019 neemt de onrust alleen maar toe als defensie het aantal vestigingen terug wil brengen van vier naar twee. Nadat daarover politiek ophef is ontstaan, wordt besloten alleen het Marechausseemuseum in Buren te sluiten, onder meer vanwege de kostbare renovatie die daar moest gebeuren om veilig publiek te kunnen ontvangen. Het Marechausseemuseum krijgt nu een plek in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Mede vanwege deze verhuizing zijn achter de schermen opnieuw grote veranderingen gaande om de drie overgebleven musea beter met elkaar te laten samenwerken. Dat veroorzaakt veel onrust en onvrede onder het personeel, onder meer bij het Mariniersmuseum in Rotterdam. Zij hebben het gevoel niet te worden gehoord in de nieuwe plannen. Ook vinden zij dat interne procedures niet juist zijn gevolgd.

Vanwege alle onrust zijn de voorgenomen nieuwe veranderingen eind vorig jaar al tijdelijk stilgelegd door de raad van toezicht. Ook werd vlak voor kerst nog een extern onderzoek aangekondigd naar alle problemen op de werkvloer. Na het verschijnen van deze rapportage is directeur John Sijmonsbergen begin deze maand ontslagen.

Vertrouwen in de toekomst
De Stichting Koninklijke Defensiemusea (SKD) erkent in een schriftelijke verklaring dat er ‘afgelopen periode problemen zijn geweest in de organisatie’. Inmiddels is een nieuwe interim-bestuurder aangetrokken die de cultuur, structuur en het bestuur van de stichting op orde moet brengen. ‘We hebben het vertrouwen dat de organisatie op korte termijn weer in rustig vaarwater zal komen’, aldus de verklaring.

Over de meldingen van verdwenen spullen meldt SKD dat er in 2023 onderzoek is gedaan naar hardnekkige verhalen over fraude. Die staken de kop op nadat dit in 2003 in het toenmalige Legermuseum daadwerkelijk was gebeurd. De Holland Integrity Group heeft nu geen onrechtmatigheden in het beheer van de collectie vastgesteld.

Het ministerie van Defensie laat weten vertrouwen te hebben in de interim-bestuurder die samen met de Raad van Toezicht de ontstane situatie zal oplossen.

 


Bron: AD

Lees verder... 19-4-2024

Ingewijden: NAVO-top in 2025 naar Den Haag, organisatie kost minstens 75 miljoen

DEN HAAG - Den Haag wordt hoogstwaarschijnlijk het podium van de NAVO-top die Nederland in 2025 mag organiseren. Dat kan betekenen dat de eerste top van Hagenaar Mark Rutte als secretaris-generaal van het bondgenootschap voor hem een thuiswedstrijd wordt.
De knoop moet nog definitief worden doorgehakt, maar ingewijden melden aan De Telegraaf dat Den Haag in principe de locatie wordt voor de belangrijkste NAVO-vergadering van het jaar. Vorig jaar werd al bekend dat die voor het eerst ooit in Nederland zou worden gehouden. De vraag was de afgelopen tijd nog of dat Amsterdam of Den Haag zou worden. De hofstad heeft ervaring met zulke grote toppen: in 2014 organiseerde de stad de Nuclear Security Summit.

De organisatie van de NAVO-top in 2025 gaat Nederland minstens 75 miljoen euro kosten. Dat bedrag heeft het demissionaire kabinet uitgetrokken voor het gastheerschap van de belangrijke jaarlijkse vergadering van het bondgenootschap, die hoogstwaarschijnlijk in Den Haag wordt georganiseerd.

Amerikaanse president
Voor de NAVO-top komt een stoet aan staatshoofden, regeringsleiders en ministers naar ons land, onder wie de Amerikaanse president. Dit jaar organiseert Washington de prestigieuze jaarlijkse ontmoeting.

Waarschijnlijk neemt Den Haag dat stokje volgend jaar zomer, de NAVO-top is meestal in juli, van de Amerikanen over. Het betekent dat een groot deel van de Randstad te maken zal krijgen met gigantische beveiligingsmaatregelen. Het kabinet trekt voor alle voorbereidingen van de organisatie 75 miljoen euro uit, blijkt uit de maandag verschenen voorjaarsnota. Daarin zijn de eventuele kosten voor Defensie nog niet meegenomen. Meestal geeft de organiserende gemeente ook nog een paar miljoen euro uit aan het gastheerschap van zo’n grote internationale conferentie.

Den Haag was in 2014 ook gastheer van de laatste grote internationale top in Nederland: de Nuclear Security Summit. Deze top, in aanwezigheid van onder andere de Amerikaanse en Chinese president, werd overschaduwd door de illegale annexatie van de Krim door Rusland. In het Catshuis vond een extra bijeenkomst plaats van de G8, voor het eerst zónder Rusland. Sindsdien heet de club van grote landen G7.

The Beast
De top zelf vond plaats in het World Forum, ooit het Nederlands Congresgebouw. Of deze locatie ook nu weer wordt gebruikt, is nog de vraag. Om de leiders te ontvangen werd destijds een speciale ingang gebouwd. Daardoor kon The Beast, de limousine van de Amerikaanse president, recht voor ingang stoppen. Binnen in het gebouw pakte Nederland uit met designmeubelen uit eigen land. Het nabijgelegen Gemeentemuseum vormde het decor voor de grote persconferenties. En net als in 2014 wordt ook komend jaar een diner met het koningspaar in een van de koninklijke paleizen georganiseerd.

Voor de gewone Hagenaar zorgde de top voor flink wat overlast door alle afsluitingen. Als goedmaker konden inwoners van de hofstad na afloop een kijkje nemen in het World Forum. Het beveiligen van de wereldleiders was een monsteroperatie. Voor de grootste Nederlandse veiligheidsactie ooit werden 13.000 politieagenten, 4.000 marechaussees en 4.000 militairen ingezet.

Luxehotels
De staatshoofden en regeringsleiders sliepen in luxehotels verspreid over verschillende dorpen en steden. De Amerikaanse president Barack Obama sliep in vijfsterrenhotel Huis ter Duin in Noordwijk. Marineschepen hielden de kust in de gaten en zelfs de grensbewaking werd tijdelijk heringevoerd. Voor de afsluitingen rond de top werd een speciaal hekwerk overgekocht van de Britten, een tweedehandsje van de Olympische Spelen in Londen.

 

Bron: De Telegraaf

Lees verder... 19-4-2024

Boetes voor snorders

Boetes voor snorders: 'Ik zie zelden een factuur voor illegaal taxivervoer en hier stond zelfs BTW in'
Snorders vormen oneerlijke concurrentie met taxichauffeurs die wél in vergunningen en hun auto hebben geïnvesteerd. Dat is wat de officier van justitie op woensdag 17 april meerdere malen zou herhalen in de Haarlemse rechtbank, waar meerdere mannen terecht stonden voor het verrichten van illegale taxidiensten op Schiphol.

Een 66-jarige man uit Zwijndrecht is als eerste aan de beurt. Tegenover de (economische) politierechter moet hij zich verantwoorden voor een betaalde rit naar Schiphol in februari 2023, wat volgens hemzelf op een misverstand berust. Hij heeft die dag inderdaad 135 dollar ontvangen voor de rit, maar dat bedrag was hem toegestopt zonder dat hij dat zelf zo had gewild. Toen er vervolgens door medewerkers van het Taxiteam van de Koninklijke Marechaussee op zijn raam was geklopt, en werd gevraagd naar zijn vergunning, zei hij daar niet over te beschikken, omdat hij naar eigen zeggen helemaal geen taxichauffeur was.

In zijn telefoon stond echter een app voor (betaalde) taxidiensten. Ook ontdekten de Marechaussees dat de man een factuur had gemaakt voor de rit van 135 dollar. ‘Daar schrok ik van’, houdt de officier van justitie de rechtbank evoor. ‘Ik zie zelden een factuur voor illegaal taxivervoer en hier stond zelfs BTW in, terwijl hij geen bedrijf had …’

Volgens haar is er geen reden om af te wijken van de boete van 1200 euro die de man eerder is opgelegd, waartegen hij in beroep is gegaan. De rechter volgt haar eis, maar dan met een voorwaardelijk deel van 300 euro.

Openheid van zaken
Gedurende de ochtend benadrukt de officier in elke zaak dat de snorders oneerlijke concurrentie vormen met (veelal) duurdere taxichauffeurs die wel over de juiste papieren beschikken en daar veel kosten voor maken en belasting afdragen. Ook wijst ze op een ander belangrijk punt: dat inzittenden van taxisnorders niet verzekerd zijn tijdens de rit. Een verkeersongeluk heeft dus altijd financiële gevolgen voor alle betrokkenen.

Later op de ochtend neemt een 27-jarige man uit Amsterdam plaats tegenover de rechter. Hij bekent alles. Inderdaad heeft hij ritten gereden zonder vergunning. Via een speciale app in dit geval, waar hij zich kon inschrijven voor ritjes bij Schiphol. Hij had zich alleen nooit gerealiseerd dat hij ook hiervoor over taxipapieren moest beschikken. Na de controle door het Taxiteam op Schiphol maakte hij zijn papieren direct op orde. Hij liet een boordcomputer inbouwen, regelde verzekeringen, vroeg een VOG aan en werd officieel taxichauffeur.

De officier prijst de man om zijn houding. ‘Hij geeft openheid van zaken en het siert hem dat hij alles heeft geregeld nu en zijn zaken op orde heeft.’ Tegen de man, een zogenoemde first offender, vordert zij een boete van 600 euro.

De rechter, die meteen uitspraak doet, gaat daarin mee. Wel met een voorwaardelijke deel van 300 euro, met een proeftijd van twee jaar.


Bron: Openbaar Ministerie

Lees verder... 19-4-2024

Marechaussee houdt 13-jarige jongen aan met mes op Schiphol

Op woensdagavond 17 april heeft de Koninklijke Marechaussee een 13-jarige jongen aangehouden op Schiphol die in het bezit was van een mes van 30 centimeter lang.
De jongen bevond zich zonder duidelijk doel samen met twee meisjes buiten de vertrekhallen. Bij het zien van de marechaussees probeerden zij weg te lopen. Toen de marechaussees de jongeren benaderden, haalde een van hen het mes tevoorschijn. Hierop werd de 13-jarige aangehouden. Hij bracht een nacht door in de cel, omdat zijn moeder had geweigerd hem op te halen.

Alarmpistool
Op diezelfde dag is ook een alarmpistool aangetroffen bij de securitycontrole. Een medewerker van de beveiliging zag het wapen op de scan, waarop zij de Marechaussee inschakelden. De eigenaar, een 22-jarige man uit Utrecht, gaf aan dat het een alarmpistool betrof en dat hij wapen per ongeluk in zijn tas had gelaten. Ook deze persoon is aangehouden en zit vast voor onderzoek.


Bron: Koninklijke Marechaussee

Lees verder... 19-4-2024

Twee aanhoudingen bij inbraak winkel in Den Helder

De politie heeft twee aanhoudingen verricht na inbraken in winkels in de Beatrixstraat en de Keizerstraat in de nacht van woensdag op donderdag in Den Helder.

Het inbraakalarm van een warenhuis in de Kroonpassage ging om 01.14 uur af. De Koninklijke Marechaussee en een surveillant van het beveiligingsbedrijf omsingelden het gebied.

De inbrekers, twee mannen van 22 en 23 jaar uit Den Helder, hadden zich verscholen, maar diensthond Rando wist de eerste verdachte al snel op te sporen. De tweede verdachte meldde zich daarop zelfstandig bij de politie.

Eerder die nacht was er ook een poging tot inbraak bij een winkel in de Keizerstraat. Vermoedelijk zijn dezelfde twee verdachten hier verantwoordelijk voor geweest. De politie doet hiernaar onderzoek.

 

Bron: Noordhollands Dagblad

Lees verder... 19-4-2024

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Over Stichting Marechaussee Contact

De Stichting Marechaussee Contact (SMC) is opgericht om een muur van vrienden te vormen rond de Koninklijke Marechaussee. Toegankelijk voor iedereen, die op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen van het Wapen. Het SMC-embleem staat voor de gendarmeriegedachte (de granaat), de verbondenheid met en de trouw aan het Koningshuis (de kroon) en de bereden oorsprong (het hoefijzer).

Doelstelling

Het levendig houden van de belangstelling voor en de verbondenheid met de Koninklijke Marechaussee en het onderhouden of hernieuwen van vriendschappelijke contacten tussen hen die als militair of burger bij het Wapen, Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee en/of Korps Politietroepen dienen of gediend hebben. SMC organiseert jaarlijks twee grote reünies, verscheidene over het land verspreide bijeenkomsten en contactmiddagen. Bovendien assisteert SMC bij het organiseren van lichtingsreünies.