Standaard Koninklijke Marechaussee en emblemen

Nieuwe standaard voor de Koninklijke Marechaussee

standaard KMar okt 2014 500

Na veertig jaar werd op 16 oktober 2014 de standaard van de Koninklijke Marechaussee vervangen. Ondanks het zorgvuldige gebruik en bewaring, was de sinds 1974 dienstdoende standaard door slijtage aan vervanging toe. Stond op het vorig exemplaar nog het Wapen der Koninklijke Marechaussee, nu vermeldt het alleen nog Koninklijke Marechaussee, omdat de KMar intussen een zelfstandig krijgsmachtdeel is geworden.

Vervangen
Op 29 oktober 1974 werd het doek van de standaard na precies 43 jaar trouwe dienst voor de eerste keer vervangen. Het zijden doek was door de tand des tijds in dermate slechte conditie geraakt dat werd besloten een compleet nieuw doek te laten vervaardigen. Het versleten exemplaar heeft een ereplaats gekregen in het Marechausseemuseum in Buren.

Het Wapen ontving op 29 oktober 1931 een standaard, welke door Hare Majesteit Koningin Wilhelmina werd uitgereikt in het park van Paleis Het Loo te Apeldoorn. De meeste brigades van de marechaussee waren in die tijd bereden. Daarom werd het door de leiding van het Wapen op prijs gesteld dat de koningin te paard naar de overdrachtsplechtigheid was gekomen. Hare Majesteit was vergezeld van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Juliana, voor het eerst te paard bij een officiële gelegenheid.

Lees hier meer over de geschiedenis van de standaard.

Hieronder een afbeelding van de standaard zoals die op 29 oktober 1931 werd uitgereikt.

standaard KMar

Emblemen 

Na de aftocht van de Franse troepen in 1813 streefde de Prins van Oranje, de latere koning Willem I, naar centralisatie en rationalisatie van het overheidsbestuur. In dit proces viel hij terug op de instellingen uit de Franse tijd.

Als op 26 oktober 1814 het Corps de Marechaussee wordt opgericht, staat de Franse Gendarmerie model: centraal aangestuurd en op militaire leest geschoeid, wordt het personeel van dit bereden politiekorps gekazerneerd. De granaat was in West-Europa het teken van de elite-eenheden. Napoleon verstrekte het embleem met de springende granaat aan al zijn gardekorpsen, waaronder de gendarmerie.

Bij de Koninklijke Marechaussee (KMar) is de springende granaat in verschillende uitvoeringen gebruikt. Naast het algemene Marechaussee-embleem voert de KMar ook nog het embleem van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB).

Het Korps Militaire Politie was tussen 1946 en 1950 een eenheid in Nederlands-Indië. Het korps werd, om voldoende militaire politietroepen op de been te krijgen, op 14 augustus 1946 opgericht. Dit onderdeel, dat uit dienstplichtigen bestond, werd later samengevoegd met het Nederlands-Indische personeel van de Koninklijke Marechaussee.

Zie ook sub-pagina emblemen.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief