106 klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport

Gepubliceerd op: 25-3-2024

Bij een demonstratie van klimaatactivisten op Eindhoven Airport zijn vandaag 106 mensen aangehouden, meldt de marechaussee. 31 activisten zijn opgepakt omdat ze probeerden door een hek op het luchthaventerrein te komen. De overige arrestaties waren voor het niet voldoen aan een bevel om te vertrekken uit de terminal van de luchthaven.

De 75 activisten die in de terminal werden opgepakt zijn inmiddels weer vrijgelaten, zegt een woordvoerder van de marechaussee. Zij worden volgens het Openbaar Ministerie (OM) verder niet strafrechtelijk vervolgd. De anderen zitten nog vast. Tegen hen wordt een dossier opgemaakt, daarna beslist het OM hoe de zaak wordt afgehandeld. "Gelet op de ernst van de feiten ligt onze focus op deze groep", zegt een OM-woordvoerder.

Een deel van de activisten werd op een brancard op wielen afgevoerd. Dat middel wordt wel vaker gebruikt om bij demonstraties mensen weg te voeren. "De demonstranten werken vaak niet mee", legt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee uit. "Je moet ze dan echt tillen met drie man. Dit is makkelijker."

Vastgelijmd
Een actievoerder had zich vastgelijmd aan de vloer. Hij is losgemaakt en met de andere demonstranten in gereedstaande bussen afgevoerd. Het protest van Extinction Rebellion (XR) en Scientist Rebellion (SR) begon rond het middaguur. Even na 16.00 uur was de actie afgelopen.


Bron: RTL Nieuws

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief