Demonstranten verbaasd over politiegeweld bij Eindhoven Airport

Gepubliceerd op: 29-3-2024

Demonstranten verbaasd over politiegeweld bij Eindhoven Airport: ‘Gebruik wapenstok ging te ver’
Activisten van Extinction Rebellion menen dat de politie zaterdag te ver is gegaan tijdens hun demonstratie bij Eindhoven Airport. Ze zeggen dat ze zonder reden met de wapenstok zijn geslagen op armen, benen en zelfs tegen het hoofd.
Op filmbeelden is inderdaad te zien dat agenten inslaan op een groep demonstranten die aan de zijde van de Spottersweg richting het hek van de luchthaven loopt.
Deze plek was door de gemeente niet aangewezen voor de demonstratie. Extinction Rebellion (XR) had alleen toestemming om te demonstreren bij de terminal van het vliegveld. Er waren zaterdag desondanks diverse groepjes demonstranten rondom de luchthaven.

Hek bij bij privéjets
Een 24-jarige man die Bob hanteert als ‘actienaam’, zegt dat de groep bij het hek wilde demonstreren omdat daar de privéjets staan waar het protest onder andere op was gericht. ,,We waren nog maar net op de parkeerplaats en en toen begon de politie eigenlijk meteen met slaan", vertelt hij. ,,Ik voelde me net een piñata maar dan zonder snoep. Ik ben op alle ledematen geraakt. Alleen omdat ik mijn hoofd beschermde ben ik daar niet geraakt.”
XR-activist Marijn ('geen achternaam’) die het aanspreekpunt was voor de politie, concludeert dat agenten begonnen te slaan omdat ze niet meteen op volle sterkte waren. ,,Ze hebben dat opgelost met de wapenstokken.”
Volgens hem zijn twee mensen geraakt op het hoofd, met in ieder geval één hoofdwond tot gevolg. Hij weet niet of er klachten of aangiftes zijn ingediend.

De marechaussee communiceerde zaterdag dat de groep probeerde via een hek op het luchthaventerrein te komen, zoals bij een actie vorig jaar wel was gelukt.

Volgens Marijn klopt dat niet. ,,We liepen vreedzaam richting een slagboom. We braken niet door een linie heen en hebben geen hek kapotgemaakt”, reageert hij. ,,Tegen vreedzame demonstranten mag volgens mij niet met een wapenstok worden opgetreden. Het geweld was bijzonder buitenproportioneel.”

De groep van ruim dertig personen werd aangehouden. En zaterdagavond liet de politie hen vrij.

Vragen Partij voor de Dieren
De marechaussee heeft nog niet gereageerd op vragen. De politie laat weten dat mensen die het niet eens zijn met het optreden van agenten een klacht kunnen indienen of aangifte kunnen doen.

De Partij voor de Dieren in Eindhoven is geschrokken van het geweld en stelde daarover dinsdag vragen aan burgemeester Jeroen Dijsselbloem.

De Eindhovense burgemeester wil nog geen conclusies trekken. ,,Als de politie geweld gebruikt dan is de vaste afspraak dat dat wordt geëvalueerd. Laten we eerst kijken wat er precies gebeurd is voordat ik vragen kan beantwoorden”, reageerde hij. ,,We hebben de manifestatie maximaal geaccommodeerd en ik word niet vrolijk van de capaciteit die dat heeft gekost”, voegde hij toe.

 

Bron: Eindhovens Dagblad

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief