Beveiligers Defensie in Limburg en Brabant lossen bijna dertig keer onbedoeld schot

Gepubliceerd op: 15-4-2024

Beveiligers Defensie in Limburg en Brabant lossen bijna dertig keer onbedoeld schot: ‘Zo’n kogel is ook wel eens door de ruimte gevlogen’

Medewerkers moeten niet klagen over die strengere regels, stelt de commandant van de Beveiligingsregio Zuid in een document dat De Limburger na een beroep op de Wet Open Overheid in handen kreeg. Volgens de commandant is door de harde aanpak ‘het aantal ongecontroleerde schoten drastisch teruggelopen’.

Dat klopt niet, erkent een woordvoerder van Defensie. Het aantal nam juist toe. Hoe dat kan, is niet onderzocht.

Vermoeidheid

Ingewijden stellen dat met name vermoeidheid tot fouten leidt. Binnen de Defensie Bewaking en Beveiligingsorganisatie (DBBO) in Limburg en Brabant wordt al langer geklaagd over personeelstekort.

De meeste van de 28 geregistreerde incidenten bij de beveiligers van Limburgse en Brabantse kazernes vinden plaats bij de overdracht van het wapen na afloop van de dienst. Beveiligers lopen hun ronde met een doorgeladen wapen. Bij de aflossing moeten ze het wapen leeg overdragen aan de opvolger, legt de woordvoerder uit. Voor de veiligheid wordt daarbij de loop in een soort pijp gehouden, zodat een kogel wordt opgevangen als het mis gaat. In het overzicht staat echter ook een vermissing van een magazijn met patronen in Brunssum in 2021.

Volgens de zegsman leidden de onbedoelde schoten niet tot gevaar voor de omgeving. Een betrokkene denkt daar anders over. „Zo’n kogel is ook wel eens door de ruimte gevlogen.”


Bron: De Limburger

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief