Ingewijden: NAVO-top in 2025 naar Den Haag, organisatie kost minstens 75 miljoen

Gepubliceerd op: 19-4-2024

DEN HAAG - Den Haag wordt hoogstwaarschijnlijk het podium van de NAVO-top die Nederland in 2025 mag organiseren. Dat kan betekenen dat de eerste top van Hagenaar Mark Rutte als secretaris-generaal van het bondgenootschap voor hem een thuiswedstrijd wordt.
De knoop moet nog definitief worden doorgehakt, maar ingewijden melden aan De Telegraaf dat Den Haag in principe de locatie wordt voor de belangrijkste NAVO-vergadering van het jaar. Vorig jaar werd al bekend dat die voor het eerst ooit in Nederland zou worden gehouden. De vraag was de afgelopen tijd nog of dat Amsterdam of Den Haag zou worden. De hofstad heeft ervaring met zulke grote toppen: in 2014 organiseerde de stad de Nuclear Security Summit.

De organisatie van de NAVO-top in 2025 gaat Nederland minstens 75 miljoen euro kosten. Dat bedrag heeft het demissionaire kabinet uitgetrokken voor het gastheerschap van de belangrijke jaarlijkse vergadering van het bondgenootschap, die hoogstwaarschijnlijk in Den Haag wordt georganiseerd.

Amerikaanse president
Voor de NAVO-top komt een stoet aan staatshoofden, regeringsleiders en ministers naar ons land, onder wie de Amerikaanse president. Dit jaar organiseert Washington de prestigieuze jaarlijkse ontmoeting.

Waarschijnlijk neemt Den Haag dat stokje volgend jaar zomer, de NAVO-top is meestal in juli, van de Amerikanen over. Het betekent dat een groot deel van de Randstad te maken zal krijgen met gigantische beveiligingsmaatregelen. Het kabinet trekt voor alle voorbereidingen van de organisatie 75 miljoen euro uit, blijkt uit de maandag verschenen voorjaarsnota. Daarin zijn de eventuele kosten voor Defensie nog niet meegenomen. Meestal geeft de organiserende gemeente ook nog een paar miljoen euro uit aan het gastheerschap van zo’n grote internationale conferentie.

Den Haag was in 2014 ook gastheer van de laatste grote internationale top in Nederland: de Nuclear Security Summit. Deze top, in aanwezigheid van onder andere de Amerikaanse en Chinese president, werd overschaduwd door de illegale annexatie van de Krim door Rusland. In het Catshuis vond een extra bijeenkomst plaats van de G8, voor het eerst zónder Rusland. Sindsdien heet de club van grote landen G7.

The Beast
De top zelf vond plaats in het World Forum, ooit het Nederlands Congresgebouw. Of deze locatie ook nu weer wordt gebruikt, is nog de vraag. Om de leiders te ontvangen werd destijds een speciale ingang gebouwd. Daardoor kon The Beast, de limousine van de Amerikaanse president, recht voor ingang stoppen. Binnen in het gebouw pakte Nederland uit met designmeubelen uit eigen land. Het nabijgelegen Gemeentemuseum vormde het decor voor de grote persconferenties. En net als in 2014 wordt ook komend jaar een diner met het koningspaar in een van de koninklijke paleizen georganiseerd.

Voor de gewone Hagenaar zorgde de top voor flink wat overlast door alle afsluitingen. Als goedmaker konden inwoners van de hofstad na afloop een kijkje nemen in het World Forum. Het beveiligen van de wereldleiders was een monsteroperatie. Voor de grootste Nederlandse veiligheidsactie ooit werden 13.000 politieagenten, 4.000 marechaussees en 4.000 militairen ingezet.

Luxehotels
De staatshoofden en regeringsleiders sliepen in luxehotels verspreid over verschillende dorpen en steden. De Amerikaanse president Barack Obama sliep in vijfsterrenhotel Huis ter Duin in Noordwijk. Marineschepen hielden de kust in de gaten en zelfs de grensbewaking werd tijdelijk heringevoerd. Voor de afsluitingen rond de top werd een speciaal hekwerk overgekocht van de Britten, een tweedehandsje van de Olympische Spelen in Londen.

 

Bron: De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief