Terugblik bezoek EODD

Gepubliceerd op: 17-4-2016

SMC-bezoek aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) op 13 april 2016.

“Het zou me spijten als ik dit gemist had”

Dit was de veelzeggende reactie van één van de deelnemers aan het perfect georganiseerde SMC-bezoek aan de EODD in de sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg.

EODD apr 16

Roel Gras had ook dit evenement weer georganiseerd en het deed ons erg goed om Roel weer ‘als vanouds’ te zien optreden na zijn recente medische ‘dip’. 

De EODD is voortgekomen uit de drie afzonderlijke opruimingsdiensten van de Landmacht, Luchtmacht en Marine en beschikt na de verhuizing uit Culemborg over een modern complex waar elk jaar velen worden opgeleid als ‘verkenner’ of ‘ruimer’.  Dat opleiden is niet alleen voor defensiemedewerkers maar ook voor grote aantallen politiemensen die bij de meer dan 2000 (!) meldingen per jaar van verdachte pakjes, vermoedelijk oorlogstuig en geïmproviseerde explosieven, als ‘eerste filter’ optreden.

De EODD is een typische ‘mannenwereld’ hoewel er nu ook al enige vrouwelijke bommenruimers in dienst zijn. De grote verzameling ‘bommen en granaten’ waar men in Soesterberg over beschikt, trekt toch vooral de aandacht van de mannelijke bezoekers vanwege de vele ‘vernuftige’ constructies en uitvindingen waarmee al jarenlang de ene mens de andere mens zo effectief of geniepig mogelijk uit de weg probeert te ruimen.

Vele SMC-ers hadden nog wel uren kunnen doorbrengen in deze prachtige verzameling maar Roel Gras was onverbiddelijk: ‘de tijd is op’ waarna de deelnemers konden afmarcheren naar de goed verzorgde lunch in de Dumoulinkazerne.

Roel; wederom bedankt voor het organiseren van dit evenement !   

Klik hier voor een foto-impressie van deze bijeenkomst.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief