Dirigent Kempenaar uit Buitenpost nieuwe artistiek leider van Orkest der KMar

Gepubliceerd op: 10-4-2024

Dirigent Kempenaar uit Buitenpost nieuwe artistiek leider van Orkest der Koninklijke Marechaussee
Ido Gerard Kempenaar uit Buitenpost is de nieuwe artistiek leider van het Orkest der Koninklijke Marechaussee, zo schrijft Omrop Fryslân. Maandag kreeg hij het goede nieuws te horen. “Ik lag er nachtenlang wakker van en heb er zojuist maar even een biertje op genomen.”

Kempenaar (43) is “enorm blij met dit resultaat.” In december schreef hij zijn sollicitatie, waarna verschillende gesprekken volgden alvorens de keuze daadwerkelijk op hem viel. “Een aantal kandidaten ging door en uiteindelijk werd besloten om mij tot nieuwe dirigent te benoemen.”

Nijmeegse Vierdaagse
Het Orkest der Koninklijke Marechaussee geniet een bijzondere status. Wereldwijd zijn er namelijk maar een paar beroepsfanfares. De muzikanten spelen voornamelijk tijdens militaire plechtigheden. Ook treden ze op bij binnen- of buitenlandse militaire taptoes. Dat zijn muzikale shows waarbij de diverse krijgsmachtonderdelen zich aan het publiek presenteren.

Daarnaast treedt het Orkest der Koninklijke Marechaussee steevast op bij de Nederlandse Veteranendag, de Nijmeegse Vierdaagse, Prinsjesdag en de Nationale Taptoe.

Een lange weg
Om voor het korps te mogen staan, heeft Kempenaar een lange weg moeten afleggen. “Ik had bij Defensie mijn bachelordiploma aan het conservatorium in Groningen al gehaald, maar dat is niet voldoende. Daarom ben ik in 2022 met de masteropleiding aan het conservatorium in Amsterdam begonnen. Die rond ik op 14 juni dit jaar af, met mijn eerste optreden in De Lawei in Drachten”, vertelt de inwoner van Buitenpost.

Maar dan nog is hij er niet. “Vervolgens start ik met een officiersopleiding in Breda. Nee, het is niet zomaar wat.” Nu is Kempenaar nog slagwerker in het orkest, waar hij het stokje overneemt van Peter Kleine Schaars. “Binnenkort gaan we samen om tafel om alles even te bespreken.”

De toekomstige dirigent is ook leider van fanfare Joost Wiersma in Jistrum en muziekvereniging Beatrix Doezum. “Nee, dat kan ik straks niet meer combineren met elkaar. Waar ik zal stoppen zeg ik nog niet. Dat wil ik eerst bespreken met het betreffende bestuur”, zegt hij.

“Once in a lifetime”
“Dirigent zijn van het Orkest der Koninklijke Marechaussee betekent ook planningen maken, vergaderen met commissies en andere zaken. Dat neemt veel tijd in beslag”, zegt Kempenaar, die reikhalzend uitkijkt naar zijn nieuwe functie. “Dit is voor mij een ‘once in a life time’-kans. Als die zich voordoet, dan ga ik er ook voor.”

 

Bron: RTV NOF

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief