Op deze pagina bieden we u een selectie van nieuwsberichten over de Koninklijke Marechaussee.
De SMC contactmiddag op de Koningin Maximakazerne te Badhoevedorp wordt georganiseerd voor
alle SMC’ers met partner/begeleider. Aanvang 13.30 uur, einde omstreeks 18.30 uur.
De kosten voor SMC’ers en partners, € 12,50 p.p. inclusief Indische rijsttafel. Niet leden zijn ook van harte welkom, zij betalen € 30,00 p.p.
Aanmelden bij uitsluitend via e-mail of telefonisch. Een ieder die zich aanmeldt, ontvangt persoonlijk
bericht over het programma, betaling eigen bijdrage en overige bijzonderheden van de
contactmiddag.
Indien u dieetwensen heeft, graag dit bij de aanmelding vermelden.
Locatie: Koningin Maximakazerne, Sloterweg 400, 1171 VK Badhoevedorp.
Contact: Gerrit Reloe | 06-30989598 |
reuniecommissie@marechausseecontact.nl
Bron: Reüniecommissie SMC
De overleden persoon die donderdagavond uit het water bij de Havenweg in Den Helder gehaald is, blijkt een mannelijke medewerker van de Koninklijke Marine te zijn, meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. De militair is door een ongeluk om het leven gekomen.
Omdat het incident op een militaire locatie heeft plaatsgevonden, doet de Koninklijke Marechaussee onderzoek naar wat er precies is gebeurd. Dat onderzoek is nog niet afgerond, meldt de woordvoerder aan NH. Het ANP meldde rond 14.00 uur dat de militair door een ongeluk om het leven is gekomen.
De eerste meldingen van de persoon te water kwamen gisteravond rond 21.45 uur binnen bij de meldkamer. Daarop trokken hulpdiensten, waaronder een traumaheli, naar de Havenweg. Twee duikteams van de brandweer gingen het water in en haalden ongeveer een uur later het lichaam van de persoon uit het water.
Bron: NH Nieuws
Collectie Marechausseemuseum vindt definitief onderdak in NMM
Een jaar nadat het Marechausseemuseum in Buren definitief de deuren sloot, is een deel van de collectie vanaf deze week te bewonderen in het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soest. Commandant van de marechaussee, luitenant-generaal Annelore Roelofs, opende de nieuwe presentatie. Onder de titel ‘Gezien en Ongezien’ hoopt het museum de bezoekers kennis te laten maken met de onzichtbare taken van de marechaussee.
Wie de ruimte van de presentatie in Soest binnenloopt, stuit op een groot zwart scherm. Te zien zijn twee uniformen: een ceremonieel tenue van de marechaussee en een uniform dat wordt gedragen op Schiphol. Maar wie aan de andere kant van het scherm kijkt, ziet een uniform van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). Dit is een onderdeel van de marechaussee dat veel minder mensen kennen. “Je kunt de marechaussee op straat tegenkomen en je ziet ze op tv. Maar je hebt ook de taken die veel minder zichtbaar zijn, waar ze niet mee te koop lopen. Die hebben wij dus ook minder zichtbaar gemaakt”, legt projectleider Stijn van Susante uit. “Achter de schermen dus. Letterlijk en figuurlijk.”
Tijdlijn
Samen met conservator Paul van Brakel is hij de drijvende kracht achter de presentatie zoals die nu te zien is in Soest. Van de gehele collectie uit Buren wordt slechts een tot twee procent getoond in het Nationaal Militair Museum. Harde keuzes moesten er dus worden gemaakt. “Wij hebben besloten om datgene vanaf 1945 echt onder de aandacht te brengen”, legt Van Brakel uit. “De marechaussee bestaat sinds 1814 dus dan laat je zo’n 130 jaar bijna links liggen. Toen zijn we gaan kijken wat er is gebeurd op het wereldtoneel sinds 1945. Dan hebben we het over de Koude Oorlog, de rellen in de jaren zestig, de aanslag in München; zo ga je de gehele tachtig jaar langs. Vervolgens ga je kijken: wat voor invloed heeft dat gehad op de marechaussee en op de ontwikkeling van het korps? Wij hebben ervoor gekozen om eerst het verhaal te maken en dan de objecten te kiezen.”
De belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van de marechaussee zijn te zien op een grote tijdlijn die een hele wand in beslag neemt. Aan de hand van foto’s, maar ook objecten wordt de bezoeker meegenomen in de geschiedenis en de ontwikkeling van de marechaussee. Zo is de fiets te zien van de marechausseecollega die nog net op tijd weg kon duiken tijdens de aanslag op De Naald in Apeldoorn tijdens Koninginnedag 2009. Aan het eind van de tijdlijn prijkt het jaar 2030, de toekomst dus. “We hebben bewust een stukje opengelaten, omdat de marechaussee altijd door blijft ontwikkelen.”
MH17
Naast de tijdlijn en het grote, zwarte scherm zijn er een aantal aparte vitrines met unieke objecten te zien. Zoals het gele hesje dat de marechaussee droeg in Oekraïne toen er na de MH17-ramp gezocht werd naar menselijke resten. Maar ook persoonlijke eigendommen van Jeroen Severs, de wachtmeester die in Irak om het leven kwam. “Die spullen van Jeroen raken mij”, vertelt Van Susante. “Ik heb zijn ouders gevraagd of wij die objecten mee mochten verhuizen. In een iets andere opstelling hebben die hier ook weer een heel mooi plekje gekregen.” Conservator Van Brakel is het meest geraakt door de MH17-spullen. “Dat vind ik een heel iconisch onderdeel van de moderne geschiedenis. We hebben er een hele vitrine aan gewijd.”
Nieuwe stukken in de collectie
Van Brakel en Van Susante hebben er bewust voor gekozen om de ruimte anders in te richten dan het museum in Buren. “Het maakt nu echt onderdeel uit van de rest”, legt de conservator uit. “Wat ik heel leuk vind”, vult Van Susante aan, “is dat we een aantal grotere objecten zoals voertuigen hier weer kunnen plaatsen. Daar was in Buren geen plek voor.”
Ook is er ruimte gemaakt voor nieuwe stukken die nog niet in de collectie te zien waren en zo nieuw zijn dat ze ongedragen in het museum hangen. Zoals de nieuwe High Visibility-kleding voor motorrijders. Dat die spullen te zien zijn, kon tot stand komen door de goede samenwerking met de marechaussee. “Zo wilden wij bijvoorbeeld een nieuwere uitrusting van de BSB. De marechaussee kon dat niet zomaar leveren, maar ze hebben dus een actief BSB’er opdracht gegeven om zijn uitrusting in te leveren. Hij stond dus letterlijk een half uur geleden even de details goed te trekken van de pop die wij neer hebben gezet. De marechaussee heeft ook toegezegd dat ze mee willen werken als wij tussendoor updates willen.”
De presentatie ‘Gezien en Ongezien’ is vanaf nu te zien in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.
Bron: Defensiekrant
Een medepassagier die in z'n gezicht wordt geslagen, een stewardes die wordt betast of dronken reizigers die op de vuist gaan. Het is een greep uit de zaken waar vliegpersoneel in de lucht mee te maken krijgt. Zogenoemde ordeverstorende passagiers zijn een groeiend probleem, blijkt ook uit cijfers. Toch blijven concrete maatregelen uit, maar waarom?
Nog nooit was het aantal meldingen over ordeverstorende passagiers bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zo hoog als in 2023. Er waren toen 617 zware geweldsincidenten. Over vorig jaar zijn nog niet alle cijfers binnen, maar alleen al in het eerste deel van het jaar (t/m september) werden 643 (lichte en zware) incidenten gemeld.
Politie of marechaussee erbij
Het gaat hierbij om zaken waarbij passagiers zich schuldig hebben gemaakt aan verbale en/of fysieke agressie, waarbij politie of Koninklijke Marechaussee wordt ingeschakeld. Maar ook om gevallen waarbij het cabinepersoneel een officiële waarschuwing afgeeft, een zogeheten Notice of Violation.
De roep om maatregelen klinkt al langer, maar ze komen niet van de grond. Ook nadat betrokken partijen vorig jaar hebben afgesproken de handen ineen te slaan, is een concrete nieuwe aanpak nog ver te zoeken.
Luchtvaartmaatschappijen weten zich geen raad met de vliegaso's. De passagiers kunnen een bedreiging vormen voor de veiligheid van een vlucht. Meestal is dat gevaar indirect: een toestel zal niet crashen omdat er een agressieve passagier aan boord is, maar agressieve passagiers leiden de crew wel af van hun corebusiness: het garanderen van de vliegveiligheid.
Incidenten zijn niet alleen heftig en verontrustend voor passagiers en het (cabine)personeel, ze hebben ook impact op het werk van cabinepersoneel. Bovendien moeten vluchten met ordeverstorende passagiers aan boord soms uitwijken of rechtsomkeert maken, waardoor ook het reisschema van soms honderden medepassagiers in het geding komt.
Vliegverbod
Vorig jaar besloten onder andere luchtvaartmaatschappijen KLM en Transavia, Corendon en TUI, maar ook het Openbaar Ministerie, de KMAR en Schiphol een intentieverklaring te tekenen om samen tot concrete afspraken te komen.
De luchtvaartmaatschappijen hielden allemaal al afzonderlijk zwarte lijsten bij, en wilden onderzoeken of het mogelijk is om deze lijsten onderling te delen. Vanwege de privacy van de passagiers is dat nog niet mogelijk. Met als gevolg dat een ordeverstorende passagier na een misstap probleemloos in een toestel van een andere maatschappij kan stappen.
Inmiddels is het enthousiasme over de gedeelde zwarte lijst op politiek niveau flink getemperd. Uit intern onderzoek van de betrokken partijen blijkt dat het toch niet zo veel bijdraagt als gehoopt, schreef minister Madlener in december in een brief aan de Tweede Kamer.
De conclusie dat het niet genoeg bijdraagt aan het terugdringen van ordeverstorende passagiers baseert Madlener op de resultaten van een samenwerking tussen KLM en Transavia. Omdat die maatschappijen bij hetzelfde bedrijf horen, mogen zij wel zwarte lijsten delen. Toch is het aantal incidenten bij beide maatschappijen niet afgenomen.
Gigantische stijging sinds 2022
Sterker nog: sinds 2022 is het aantal incidenten met ordeverstorende passagiers bij KLM met ruim de helft (52%) toegenomen. Prijsvechter Transavia registreerde bijna drie keer (+168%) meer incidenten dan in 2022.
Wereldwijd delen zwarte lijst ondenkbaar
Het delen van de zwarte lijsten zou vooralsnog alleen haalbaar zijn binnen Nederland. "De vraag is dus in hoeverre het effectief is", beaamt ook een woordvoerder van Autoriteit Persoonsgegevens.
"Als je de lijsten met maatschappijen in Europa zou willen delen, is dat alleen mogelijk via wetswijzigingen. Stel dat dat lukt, kun je nog steeds in een vliegtuig van luchtvaartmaatschappijen buiten Europa stappen."
Het is uitgesloten dat de zwarte lijsten in de toekomst wereldwijd zouden worden gedeeld, benadrukt hij. "Dan ga je gegevens delen met landen waar de privacy van mensen niet goed wordt geschermd. Zoals bijvoorbeeld China."
De vakbonden VNV (piloten) en VNC (cabinepersoneel) blijven van mening dat het delen van de zwarte lijsten wel degelijk bijdraagt, ook als dat alleen tussen Nederlandse maatschappijen zou zijn.
"Het kan toch niet waar zijn dat een passagier die enorme overlast heeft veroorzaakt, een uur na een incident gewoon bij een andere maatschappij op een vlucht kan stappen?”, zegt bestuurslid Ingrid Brama van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC).
Ze is zelf stewardess bij KLM en heeft in de 27 jaar dat ze vliegt de passagiers steeds mondiger zien worden, wat ze in principe niet problematisch vindt. "Het probleem is de toenemende agressie. Wat mijn collega’s soms meemaken is onvoorstelbaar: naast verbaal geweld gaat het verder met slaan, spugen, bijten, tot aan heuse vechtpartijen."
Brama: "Elk incident is er één te veel! En wat je kunt voorkomen, moet je ook echt proberen te voorkomen."
'OM ziet alleen ernstigste zaken'
Volgens VNV-voorzitter Camiel Verhage is de conclusie dat passagiers vrijwel nooit voor een tweede keer de fout ingaan onjuist. "Recidive van ordeverstorende gedrag komt niet altijd op het bureau van OM, omdat daar alleen de ernstigste zaken voorbijkomen."
VNV ziet het liefst zo snel mogelijk een (inter)nationale zwarte lijst verschijnen. "Waarover mensen breeduit worden geïnformeerd zodat het een preventief en afschrikwekkend effect heeft. Een zwarte lijst geeft een helder signaal af aan samenleving én werknemers: misdragen aan boord van een vliegtuig heeft ernstige consequenties.”
Gevangenisstraffen en geldboetes
Tijdens een speciale luchtvaartzitting vorige maand in de rechtbank van Haarlem werden vorige maand moesten drie ordeverstorende passagiers voorkomen. De hoogste straf was voor een 40-jarige man: 200 uur werkstraf omdat hij geweld had gebruikt aan boord en een stewardess had aangerand.
Bron: NH Nieuws
Colombia levert kopstuk internationale drugshandel ‘godmother van Amsterdam’ uit aan Nederland
Op woensdag 15 januari heeft Colombia, op verzoek van Nederland, een 48-jarige vrouw uitgeleverd die wordt verdacht van grootschalige drugshandel en witwassen.
Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt haar als een kopstuk in de internationale drugshandel. De verdachte werd op 29 januari 2024 in Colombia aangehouden en arriveerde donderdag onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee in Nederland.
De vrouw, die in het criminele milieu bekendstaat als de ‘godmother’ van Amsterdam, kwam in beeld na een intensief en langdurig onderzoek geleid door de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies, onder toezicht van het Landelijk Parket. In samenwerking met de autoriteiten in Colombia en Spanje werden 17 verdachten aangehouden en vonden in 2024 in totaal 66 doorzoekingen plaats, zowel in Nederland (regio Rotterdam) als internationaal. Tijdens deze doorzoekingen nam de politie meer dan 30 (automatische) vuurwapens, een raketwerper, 17 kilo cocaïne, meer dan twintig voertuigen en ruim 600.000 euro aan contant geld in beslag.
Sturende rol in internationale cocaïnehandel
Uit onderschepte en ontsleutelde berichten van het cryptoplatform Sky ECC blijkt dat de verdachte zich sinds zomer 2020 intensief bezighield met de handel in cocaïne vanuit Zuid-Amerika. Volgens het OM had zij daarbij een sturende rol. Zo zou ze direct betrokken zijn geweest bij de invoer van een onderschepte partij van 230 kilo cocaïne in Spanje op 25 november 2020. Daarnaast is de vrouw in 2017 door de rechtbank Amsterdam veroordeeld voor de voorbereiding van drugssmokkel.
De uitzetting van de vrouw naar Nederland komt na jaren van onderzoek en intensieve samenwerking met buitenlandse autoriteiten. Dit onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat zij een cruciale rol speelde in een omvangrijke criminele organisatie die betrokken is bij de invoer en handel van grote hoeveelheden cocaïne.
Voorgeleiding in Rotterdam
De vrouw wordt vrijdag 17 januari voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De Nederlandse opsporingsautoriteiten blijven de komende tijd samenwerken om verdere juridische stappen te zetten tegen haar betrokkenheid bij de internationale drugshandel.
Bron: Crime Nieuws
File op de A12 vanwege grenscontroles: verkeer tussen Arnhem en de Duitse grens loopt vertraging op
Een grote politiecontrole op de A12 bij Babberich zorgt vrijdag voor vertraging. Op sociale media verschijnen berichten dat alle weggebruikers vlak voor de Duitse grens van de weg af moeten voor de controle.
Rond het middaguur staat er 3 kilometer file, dit komt volgens de ANWB door de politiecontrole. De vertraging is ongeveer 15 minuten. Weggebruikers die richting de Achterhoek willen, lijken geluk te hebben. De file start rond 12.15 uur namelijk net ná knooppunt Oud-Dijk. Hier is de afslag op de A12 naar de A18 richting Doetinchem.
De grenscontrole is onderdeel van het in december ingevoerde overheidsbeleid om de Nederlandse grenzen beter te controleren. Op deze manier hoopt het kabinet illegale migratie en grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden. Extra controles moeten daarbij helpen.
Het gaat om flexibele controles, waarbij om de zoveel tijd ergens langs de grens wordt gecontroleerd. Zoals vrijdag op de A12 tussen Babberich en Elten.
Bron: De Gelderlander
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!
SMC contactmiddag Badhoevedorp Vrijdag 23 mei 2025
Overleden persoon die gisteren uit water werd gehaald is medewerker Koninklijke Marine
Eerst het verhaal, dan de objecten
Door het lint in de lucht: waarom er nog geen zwarte lijst is om vlieghufters te weren
Godmother van Amsterdam uitgeleverd aan Nederland