Vrijspraak voor ex militair

Gepubliceerd op: 3-5-2024

ARNHEM (ANP) - Een 25-jarige ex-militair uit Naaldwijk is maandag door de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem vrijgesproken van het in het openbaar beledigen van Joden. De man krijgt wel een taakstraf van veertig uur opgelegd en een boete van 1200 euro voor het bezit van een gasdrukpistool, een boksbeugel, een stiletto, verschillende soorten munitie en illegaal knalvuurwerk.
Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden een taakstraf van 120 uur geëist tegen de man, die inmiddels is ontslagen door Defensie. Tijdens onderzoek aan zijn telefoon werden in verschillende WhatsAppgroepen vele berichten over Joden aangetroffen, met afbeeldingen van hakenkruizen, Hitler en Jodensterren. Ook vond de marechaussee foto's waarop de militair te zien was met een SS-hoofddeksel of waarop hij de Hitlergroet deed.
Het Openbaar Ministerie noemde de uitingen zeer verwerpelijk. "Dat nota bene een Nederlandse militair, die zelfs met zijn eenheid naar Kamp Auschwitz is geweest, dergelijke uitingen heeft gedaan én verspreid, maakt deze zaak nog erger", zei de officier van justitie op zitting.
Volgens de militair was het delen van extreme en verwerpelijke berichten met elkaar hun onderlinge "humor". Volgens de rechters vielen de berichten niet meer binnen de grenzen van hele foute humor. De militaire kamer noemt de uitingen beledigend voor Joden, maar toch niet strafbaar. Daarvoor is nodig dat ze in het openbaar zijn gedeeld. De meeste uitlatingen deed de man in besloten WhatsAppgroepen met minder dan twintig personen, voornamelijk vrienden van elkaar. De uitlatingen en foto's die de militair wel in het openbaar in grotere chatgroepen deelde, beschouwt de rechtbank niet als groepsbelediging.


Bron: Media

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief