Gepubliceerd op: 9-2-2022
Defensie huurt oud-militairen in als schietinstructeurs: ’Groot tekort aan ervaren onderofficieren’
Het personeelstekort bij Defensie is dermate hoog opgelopen dat de landmacht en marine eerder vertrokken onderofficieren via een commercieel opleidingsinstituut opnieuw inhuren. Vanaf dit jaar nemen externen zelfs schietinstructie op zich.
Het gaat om veertien oud-militairen die op deze manier zijn heringetreden bij de Koninklijke Landmacht. In absolute zin een kleine groep, maar de stap die Defensie zet om juist hen in te huren is groot, zegt mede-eigenaar Onno van Boven van Triangular Group Academy, het bedrijf dat de oud-militairen detacheert.
Het inhuren van externe docenten gebeurt sinds 2019, maar dat ging om opleidingen voor genisten en in militaire geneeskunde. Schietinstructie lag volgens ondernemer en oud-militair Van Boven bij het leger gevoelig omdat die vaardigheid als de meest militaire geldt. Omdat de nood met 9000 vacatures, waarvan veel essentiële onderofficieren, zo hoog is ging het leger ondanks interne bezwaren overstag.
"Bij het opleidingscentrum zijn ze hartstikke blij met de komst van onze mensen"
Van Boven: „Het tekort aan schietinstructeurs was een groot probleem. Daardoor kun je nieuwe mensen niet opleiden en laten doorstromen naar de eenheden en anderen niet voorbereiden op uitzendingen. Bij het opleidingscentrum zijn ze daarom hartstikke blij met de komst van onze mensen.”
Goedkoper dan schietdocent
De schietinstructeurs moeten minimaal twee jaar uit het leger zijn om te voorkomen dat ze rechtstreeks overstappen en Defensie haar eigen concurrent creëert op de arbeidsmarkt. Wettelijk is het niet toegestaan dat burgers schietinstructie geven met de wapens die binnen het leger worden gebruikt. De landmacht omzeilt die regel door de ingehuurde krachten reservist te maken.
Voor veertien instructeurs betaalt de landmacht dit jaar 1,3 miljoen euro. Een extern ingehuurde fulltime schietinstructeur kost dus ruim 90.000 euro. Daarmee is deze kracht volgens landmachtwoordvoerder Sjaak van Elten goedkoper dan een schietdocent in vaste dienst. De externe inhuur is flexibel, Defensie kan mensen sneller binnenhalen, maar er ook makkelijker weer afscheid van nemen.
"We zien dit als de toekomst"
„Het is officieel nog een proef, maar we zien dit als de toekomst”, zegt Van Elten. „We hebben een groot tekort aan ervaren onderofficieren. De klassen van de Koninklijke Militaire School (KMS) waar zij worden opgeleid zitten ramvol. Maar voordat deze mensen instromen kunnen deze oud-collega’s uitkomst bieden.”
Lapmiddel
Vakbond ACOM is een stuk minder positief. De bond ziet externe inhuur als lapmiddel en vreest dat het ten koste gaat van een structurele oplossing voor de 9000 vacatures. Voorzitter Jan Kropf vraagt zich af waarom Defensie niet zelf inzet op het terughalen van oud-personeel. Voor een permanente aanstelling of voor een vooraf vastgelegde periode.
„Een schietinstructeur is meestal sergeant. Die verdient rond de 65.000 euro bruto. Doe daar grofweg 30 procent aan werkgeverspremies bij en je bent nog steeds goedkoper uit dan de 90 mille die Defensie nu betaalt. Terwijl de persoon in kwestie beter is verzorgd als het gaat om pensioen, ziektekosten en arbeidsongeschiktheid.”
"Bij inhuur is er niemand betaald ziek thuis"
Mede-eigenaar Van Boven van Triangular Group Academy stelt dat die berekening niet klopt. Zijn werknemers bieden volgens hem meer waar voor hun geld doordat ze anders dan reguliere militairen 100 procent van hun tijd instructie geven. „En niet zoals onze eerste opdrachtgever uitrekende ruim een derde van van hun tijd besteden aan andere plichten en rechten zoals sport, papadag en administratie. En bij inhuur is er ook niemand betaald ziek thuis.”
Bron: De Telegraaf
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!