Bom uit Tweede Wereldoorlog gevonden bij Havelte

Gepubliceerd op: 25-4-2024

Bom uit Tweede Wereldoorlog gevonden bij Havelte, omgeving uit voorzorg afgezet
Op het Holtingerveld bij Havelte is een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Uit voorzorg is de omgeving ruim afgezet, zo meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee.

Ook de gemeente Westerveld bevestigt de vondst van de bom. Het gaat mogelijk om een Britse 500-ponder, maar dat kunnen zowel de gemeente als de Koninklijke Marechaussee nog niet bevestigen. Daar wordt op dit moment nog onderzoek naar gedaan.
Meer bommen gevonden

De bom ligt op het terrein van Defensie. Op het Holtingerveld zijn de afgelopen jaren vaker bommen gevonden. De bossen bij Havelte zijn vaak gebombardeerd, omdat de Duitsers er in de Tweede Wereldoorlog een vliegveld bouwden. Vooral rondom de vroegere landingsbaan zijn veel explosieven of resten daarvan gevonden.
Onder meer in 2021 vond schaapsherder Jelle Kootstra nog een 500-ponder op het terrein. En ook in 2017 werd bij Havelte zo'n zelfde bom tot ontploffing gebracht die was gevonden op het defensieterrein bij Havelte. In 1990 werd het gebied rondom het oude vliegveld grondig onderzocht. Op 350 hectare grond werden toen in totaal zo'n 180 bommen gevonden. Maar nog steeds is nog niet alles in de omgeving gevonden en geruimd.

Laten ontploffen
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) is ingeschakeld voor de bom die nu op het terrein is gevonden en zal deze naar verwachting uiteindelijk tot ontploffing laten brengen. Wanneer dit gaat gebeuren, is op dit moment nog niet bekend.


Bron: RTV Drenthe

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief