Reizigers dankzij nieuwe poortjes voortaan razendsnel door de beveiliging op Schiphol

Gepubliceerd op: 25-4-2024

Miljoenen vakantiegangers kunnen de komende meivakantie beduidend sneller door de security op Schiphol. Alle poortjes zijn voorzien van nieuwe scanners die in enkele seconden analyseren of iemand een verboden voorwerp draagt.

Volgens de directeur operations Patricia Vitalis en kolonel Jeffrey van Horn van de Koninklijke Marechaussee is Schiphol klaar voor het hoogseizoen. ,,Het is voortaan handjes naar beneden bij de security'', zegt Vitalis tegen het AD, terwijl ze voordoet hoe reizigers door het poortje moeten. Luchtreizigers moesten vroeger met hun handen omhoog staan om te kunnen vliegen. Nu niet meer dus. ,,Je kunt je handen en armen gewoon langs je lijf houden. Dat is veel gemakkelijker.''De nieuwe state of the artscanners bieden diverse voordelen, vertelt Vitalis. In de eerste plaats doen ze hun werk sneller. ,,Binnen drie seconden is geanalyseerd of iemand een gevaarlijk voorwerp bij zich heeft.'' De nieuwe technologie is daarnaast minder foutgevoelig. ,,Passagiers hoeven minder vaak gefouilleerd te worden.'' Vastlopen doen ze ook minder vaak. ,,De oude scanners hadden regelmatig een reset nodig, wat een halve tot een hele minuut per passagier kostte.''Schiphol heeft 53 scanners gekocht, tot de zomer komen er 25 bij. ,,Dan hebben we ze ook voor alle transferpassagiers.''

De regionale luchthavens van Schiphol zoals Rotterdam-The Hague Airport, Eindhoven Airport en Maastricht- Aachen maken er ook gebruik van. Het is een miljoeneninvestering, maar eentje die de kosten meer dan waard is, stelt Vitalis. ,,We zien nu al dat passagiers door de nieuwe scanners beduidend sneller door de security gaan.''

Kolonel Jeffrey van Horn, coördinator Schiphol bij de Koninklijke Marechaussee, heeft de nieuwe scanners persoonlijk uitgeprobeerd als mystery guest. Met succes: ,,Hoewel veiligheid bij ons en Schiphol altijd op één staat, moeten die tienduizenden passagiers per dag ook vlot door de beveiliging en de douane.

Dat is wel zo prettig: voor hen, maar ook voor alle medewerkers van de Koninklijke Marechaussee .''Schiphol zegt dat de nieuwe scanners klaar zijn voor de meivakantie, die vrijdag begint. De luchthaven krijgt dan 80.000 vakantiegangers over de vloer, zegt Vitalis. Dat is 10 procent meer dan vorig jaar. ,,Met alle transferpassagiers erbij gaat het zelfs om 198.000 passagiers.''De meivakantie is daarmee bijna even druk als juli en augustus, wanneer Schiphol op de meest hectische dagen ongeveer 210.000 luchtreizigers verwacht.

 

Bron: Welingelichte Kringen

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief