Persconferentie KPC en OM over moord lid Koninklijke Marechaussee

Gepubliceerd op: 7-6-2024

Persconferentie KPC en OM over moord lid Koninklijke Marechaussee die op 31 mei 2024 op Curaçao heeft plaatsgevonden.*

*Korpschef Raymond Ellis (KPC)*: Begint met condoleancebetuiging aan nabestaanden van slachtoffer.
Op vrijdag 31 mei 2024 kwam rond 23.43 uur een melding binnen bij de politiecentrale van buren die een vrouw hoorden, die om hulp schreeuwde. Politie-eenheid werd direct naar de plaats delict gestuurd. Daar werd ambulance aangetroffen die een mannelijk slachtoffer met schotwonden behandelde. Uit onderzoek bleek dat de man met zijn partner op de achterporch van hun woning zat toen ze een geluid hoorden. De man ging kijken en kort daarna hoorde de vrouw een schot. Gelijk daarna werd de vrouw verrast door drie mannen in het huis, waarvan een gemaskerd en met handschoenen aan. De vrouw werd onder bedreiging van een vuurwapen gedwongen haar geld en sleutels van een auto te overhandigen. Het betreft een oranje Chevrolet Beat met het kenteken B36-0.
Na een zoektocht in het huis zijn de mannen ervandoor gegaan met de auto van slachtoffer. De auto is inmiddels teruggevonden, maar de plaats is voor mij nog onbekend.
Ambulancepersoneel heeft getracht het slachtoffer te reanimeren, echter zonder resultaat.
Politiearts stelde de dood vast van slachtoffer vast. Het gaat om Toon Brood van 49 jaar.
Deze man was diezelfde dag in mijn kantoor om te praten over hoe we de dienstverlening aan de grens op Hato kunnen verbeteren. Politie beschouwt deze zaak als zeer ernstig; zeker omdat de laatste soortgelijke zaak dateert van mei 2019. We staan niet toe en tolleren dit niet binnen onze gemeenschap. Deze persoon was eigenlijk een verlengstuk van het Korps Politie Curaçao. Hij was hier om ons te helpen.
Wie over info met betrekking tot de zaak beschikt, moet contact opnemen met de politie via 917 of anonieme tiplijn 108.

*Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong (OM)*: Allereerst condoleances aan nabestaanden en collega’s van het slachtoffer. Onderzoek is in volle gang. We werken met man en macht ook vanuit het OM.
Dit soort vreselijke incidenten legt ook weer bloot dat we echt een groot probleem hebben met illegale vuurwapens in dit eiland. Daar moeten we wat mee. Daar zijn we ook al mee bezig, in samenwerkingsverband met ACOC, waarin alle ketenpartners verenigd zijn. Over enkele maanden beginnen we met een campagne tegen illegale vuurwapens waarbij we ook denken aan aan inleveractie. Daarnaast ligt er bij de Staten een ontwerplandsverordening voor verhoging van de strafmaat voor het bezit van illegale wapens.
Zo willen we meer illegale vuurwapens van straat halen en dat deze mensen die in het bezit zijn van illegale vuurwapens, ook een stevige douw krijgen. Ook helpt het feit dat we nu nieuwe apparatuur hebben waarmee we vuurwapens beter kunnen identificeren.
Er is werk aan de winkel en dat blijkt nu ook weer dat dit vreselijke incident een extra push kan geven waarbij we als samenleving gaan werken aan een veilig Curaçao.

 

Bron: Media

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief