Nieuw grensoverschrijdend politieteam tussen Zevenaar en Kleef in de maak

Gepubliceerd op: 7-6-2024

Nieuw grensoverschrijdend politieteam tussen Zevenaar en Kleef in de maak: ‘Op de A12 en A3 gebeurt meer dan op de wegen bij Venlo’
Er is een nieuw grensoverschrijdend politieteam in ontwikkeling. Vier instanties uit Duitsland en Nederland hopen tot een dergelijk team met zo’n zestien mensen in het gebied Zevenaar/Kleef te komen. Een kantoor in de gemeente Zevenaar zou volgens Theo Schaapman van de politie geen onlogische plek zijn, maar alles opties staan nog open.
Momenteel kennen Nederland en Duitsland twee grensoverschrijdende politieteams: een in de regio Bad Bentheim (sinds 2006) en een in het gebied Venlo/Kaldenkirchen (sinds 2021). Op de A12 tussen Arnhem en de Duitse grens en de aansluitende Duitse A3 wordt al wel samengewerkt tussen de twee landen. Van een officieel grensoverschrijdend team is echter nog geen sprake.

Zowel de zogenoemde Duitse Landespolizei als Politie Oost-Nederland ziet heil in een intensievere samenwerking. ,,Wij willen structureel mee gaan doen”, bevestigt Schaapman, coördinator internationale betrekkingen van de politie Oost-Nederland.

Vanuit de bureaus in Zevenaar en Doetinchem sluiten momenteel al wel collega’s aan bij een grensoverschrijdend team van de Koninklijke Marechaussee en de Bundespolizei, maar officieel werkt de politie nog niet mee.

Daar wil de politie verandering in brengen. ,,Het ziet er positief uit”, zegt Schaapman, die wel een slag om de arm houdt over waar de capaciteit vandaan moet komen.

Er wordt niet alleen maar op en aan de grens gecontro­leerd op drugs en er zijn ook niet alleen maar verkeers­con­tro­les. Het is de bedoeling dat iedere instantie wat uit de samenwer­king kan halen
Theo Schaapman, Coördinator internationale betrekkingen van de politie Oost-Nederland
Samen op een bureau en samen de grens over
Het voordeel van een grensoverschrijdend team is dat je gerichter criminaliteit in de grensstreek kunt aanpakken. ,,Je zit samen op een bureau en je rijdt samen de grens over”, zegt Schaapman. ,,Zo’n team is niet aan noodhulp gebonden, tenzij het erop stuit. De opdrachten worden door de teamleiding gepland. Er wordt niet alleen maar op en aan de grens gecontroleerd op drugs en er zijn ook niet alleen maar verkeerscontroles. Het is de bedoeling dat iedere instantie wat uit de samenwerking kan halen.”

Een intensievere samenwerking in deze grensstreek is wat Schaapman betreft een logische stap. Tussen Venlo en Bad Bentheim zit immers nog een groot gebied. ,,Op de A12 en A3 gebeurt meer dan op de wegen bij Venlo. Daarnaast zien de politieteams in Doetinchem, Zevenaar en Winterswijk ook het grote nut van een grensoverschrijdend team. Dat is mooi om te constateren. Beter een intrinsieke motivatie van onderaf dan alles te bepalen van hogerhand.”

Bij zo'n team, met dus afgevaardigden van de Marechaussee, de Nederlandse politie en verschillende Duitse politie-eenheden, hoort ook een gemeenschappelijk bureau. Dat zou zomaar eens in de gemeente Zevenaar of een andere Nederlandse gemeente kunnen komen. De andere twee andere grensoverschrijdende politieteams hebben een onderkomen in Duitsland.

Schaapman verwacht binnenkort meer duidelijkheid.


Bron: De Gelderlander

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief