Marechaussee onderschepte vorig jaar recordaantal valse papieren,

Gepubliceerd op: 15-6-2024

Marechaussee onderschepte vorig jaar recordaantal valse papieren, met name bij Schiphol
De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar aan de Nederlandse grenzen 1710 identiteits-, reis- en verblijfsdocumenten onderschept waarmee werd gefraudeerd. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar, meldt de organisatie.
Het grootste deel van de documentfraude werd op Nederlandse luchthavens ontdekt, met in totaal 1283 onderschepte documenten in 2023. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Net als andere jaren werd de meeste fraude op Schiphol geconstateerd. Het aantal fraudeurs op Eindhoven Airport daalde.

Identiteitsfraude houdt in dat iemand bijvoorbeeld uit het ene land een paspoort gebruikt van iemand uit een ander land, of dat iemand naast zijn of haar eigen paspoort een vervalste verblijfsvergunning toont om het land binnen te komen. De marechaussee onderschepte vooral paspoorten waarmee werd gefraudeerd, maar registreerde ook een toename van bijna 30 procent in fraude met verblijfsdocumenten.

De grootste groep mensen die identiteitsfraude pleegde aan de grens, bestond uit Syriërs, gevolgd door mensen uit Turkije, India, Iran en Irak. Het aantal fraudeurs uit India steeg volgens de marechaussee ‘fors’, met zo’n 256 procent.

Moeilijk te verklaren
De meeste frauduleuze documenten werden onderschept op vluchten vanuit Italië en Spanje naar Nederland. Verder werd de fraude het vaakst gepleegd met Griekse documenten, gevolgd door documenten uit Italië, India, Frankrijk en Bulgarije.

De toename van het aantal fraudezaken is ‘moeilijk te verklaren,’ zegt een woordvoerder van de marechaussee. “Enerzijds kan het zijn dat de opsporing beter is geworden, maar het hangt ook samen met de migratie- en vluchtelingenstromen.”

Als er meer mensen naar Nederland reizen, neemt ook het aantal frauduleuze documenten toe, legt hij uit. “Het blijft enorm lucratief voor mensensmokkelaars. Migranten betalen soms duizenden euro’s voor zo’n document.”


Bron: Het Parool

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief