Alle verdachten van de moord op Toon Brood aangehouden

Gepubliceerd op: 18-6-2024

“Met de aanhouding van de laatste verdachte zaterdagochtend vroeg bij een nachtclub op de Rooseveltweg kan worden gezegd dat alle verdachten die actief hebben deelgenomen aan de zaak van de roofmoord op Marechaussee Toon Brood in zijn huis op Reigerweg 53 zijn aangehouden en opgesloten.

Hij was vertrokken met zijn voertuig, maar dit werd later teruggevonden in Vetter. Dit is een zaak waarbij het overvalteam, met hulp van de Marechaussee en enkele experts, intensief heeft gewerkt. Na vijftien dagen kan worden gesteld dat de zaak praktisch is opgelost, na de arrestatie van de vier verdachten die actief deelnamen aan de roofmoord op 31 mei jl. in Reigerweg, waarbij een Marechaussee-man werd vermoord. Van meet af aan twijfelde het overvalteam niet aan de zaak, wat ertoe leidde dat zij met zekerheid stelden dat het team in Curaçao de zaak zou oplossen en dat zij niet zouden rusten totdat de schuldigen achter de tralies zaten. Het moet worden opgemerkt dat het overvalteam van Curaçao wel hulp kreeg van de Marechaussee en ook Nederlandse experts, maar de hoofdonderzoekers waren de goed opgeleide medewerkers van het overvalteam. De gemeenschap heeft ook aanzienlijk bijgedragen aan de oplossing van deze trieste zaak, waarbij een moeder en een kind verweesd achterbleven nadat hun partner en vader het land (Nederland) hadden verlaten om de criminaliteit in Curaçao te bestrijden. Op vrijdag 31 mei 2024, rond 23.43 uur, ontving de politiecentrale een oproep dat buren op een adres aan de Reigerweg een vrouw om hulp hoorden schreeuwen.

Het overvalteam samen met de Marechaussee heeft de zaak binnen 15 dagen opgelost en de verdachten gearresteerd.

Onmiddellijk werd een politie-eenheid naar de plaats gestuurd. Bij aankomst troffen zij ambulancepersoneel aan dat een mannelijke slachtoffer behandelde die een schotwond in zijn borst had en in kritieke toestand verkeerde. Uit verder onderzoek bleek dat de man op het balkon aan de achterkant van zijn huis zat met zijn partner toen ze een geluid hoorden. De man stond op om te kijken wat er aan de hand was en even later hoorde de vrouw een schot. Direct daarna werd hij overvallen door drie mannen in het huis, waarvan één met een bedekt gezicht en een vuurwapen.

Onder bedreiging van een vuurwapen dwongen de mannen de vrouw geld en autosleutels af te geven. Na het doorzoeken van het huis verlieten de mannen de woning met het voertuig van het slachtoffer, een oranje Chevrolet Beat met kenteken B/36-0, dat later werd teruggevonden in de wijk Vetter. Ambulancepersoneel probeerde het slachtoffer te reanimeren, maar zonder succes. Enige tijd later stelde een politiearts de dood vast van Antonius Johannes Maria Hendrika Brood, 49 jaar oud en geboren in Nederland. Diezelfde ochtend werden verschillende onderzoeken in het huis uitgevoerd, waarna het forensisch team en het overvalteam verdergingen met het onderzoek. Ze bestudeerden alle camerabeelden uit de buurt en het gebied waar het gestolen voertuig was gevonden. Dit leverde belangrijke beelden op die hielpen de verdachten te identificeren. Hier werd een speciaal team gevormd om de zaak zo snel mogelijk op te lossen. Het onderzoek leidde op vrijdag 7 juni 2024 tussen 05.00 en 10.00 uur tot vijf huiszoekingen in het kader van de overval en moord op de marechaussee op 31 mei 2024.

Het onderzoeksteam bezocht twee adressen in de wijk Otrobanda, één in Oost Jongbloed en twee andere huizen in respectievelijk Noord Zapateer en Rondeklip, waar de betrokkenen woonden of verbleven. Tijdens deze huiszoekingen werden enkele voertuigen en artikelen van belang voor het onderzoek in beslag genomen. Tijdens een van de huiszoekingen beloofde de moeder van een van de verdachten de autoriteiten dat ze haar zoon zou overhalen zichzelf aan te geven.

Nocento gaf zichzelf aan bij de politie.

Eerste aanhouding
Op vrijdag 7 juni 2024 gaf de 25-jarige C.C. Nocento, geboren in Curaçao, zichzelf aan bij de politie in Rio Canario. Hij was de eerste verdachte die werd aangehouden in de zaak van de overval en moord op 31 mei 2024. De verdachte bekende dat hij van plan was te stelen in het huis van het slachtoffer, maar wist niet dat het om een lid van de Marechaussee ging en had niet de intentie zijn leven te nemen. Hij verklaarde ook dat hij eerder had ingebroken in hetzelfde huis en toen een voertuig had gestolen, dat later in Bonam werd teruggevonden. Het onderzoek ging verder en leidde tot de aanhouding van een verdachte in een bromfietsdiefstalzaak op 6 mei aan de Reigerweg. Deze verdachte verklaarde ook dat er een confrontatie was met de marechaussee in zijn huis, waarbij hij probeerde het wapen af te pakken en een schot werd gelost. Die dag lukte het hem wat geld en het voertuig mee te nemen, maar hij liet het later achter in Vetter en ging naar een nachtclub in Saliña.

De pick-up die werd gebruikt om in te breken in het huis aan de Reigerweg.

Tweede aanhouding
De tweede aanhouding vond plaats in de Brionweg, waar verdachte Fraai werd gearresteerd. Op zondag 9 juni 2024, rond 01.23 uur, voerde het arrestatieteam een huiszoeking uit in een huis aan de Brionweg.

Fraai werd gearresteerd in de Brionweg.

Tijdens deze huiszoeking arresteerde de politie de 19-jarige A.H.F., geboren in Curaçao, voor de moordzaak op 23 september vorig jaar waarbij het slachtoffer Tahyr Jansen werd vermoord. Op hetzelfde adres werden twee vuurwapens en munitie in beslag genomen. Fraai werd gezocht voor de moordzaak van vorig jaar, maar werd ook verdachte in de overval en moordzaak aan de Reigerweg. Dit betekent dat Fraai nu twee serieuze aanklachten tegen zich heeft.

Martina kon de druk niet meer aan en gaf zichzelf aan bij de politie.

Derde aanhouding
De druk van het overvalteam zorgde ervoor dat de derde verdachte het niet langer volhield en zich net als de eerste verdachte zelf aangaf. Op donderdag 12 juni 2024 rond 22.30 uur meldde de 22-jarige A.J. Martina, alias Pra, geboren in Curaçao, zich bij het politiebureau. Hij is ook een verdachte in de overval en moordzaak aan de Reigerweg op 31 mei 2024.

Zaterdagochtend werd Zimmerman gearresteerd door het arrestatieteam.

Vierde aanhouding
Op zaterdag 15 juni 2024 arresteerde de politie de vierde verdachte in de overval en moordzaak aan de Reigerweg op 31 mei jl. Rond 01.15 uur arresteerde het arrestatieteam de 26-jarige G.H. Zimmerman, geboren in Curaçao, op de F.D. Rooseveltweg bij een restaurant. Na zijn arrestatie werd een huiszoeking gedaan op een adres aan de Kaya Tamburero, waarbij belangrijke artikelen voor het onderzoek in beslag werden genomen. Met de arrestatie van de vier verdachten is de overval en moordzaak op de marechaussee praktisch opgelost. Er moeten nog enkele kleine details worden onderzocht, maar in grote lijnen is de zaak opgelost. Het overvalteam heeft uitstekend werk verricht.”

Bovenstaande is een vertaling van het nieuwsartikel op de website.


Bron: Vigilante E korant di Pueblo (Curacao)

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief