Voor 1,2 miljoen aan openstaande boetes bij grenscontrole Schiphol

Gepubliceerd op: 28-6-2024

Bij de grenspassages op Schiphol heeft de marechaussee in 2010 voor een bedrag van 1,2 miljoen euro aan openstaande boetes geincasseerd. Het ging daarbij om Nederlanders die een vlucht wilden maken buiten de Schengenzone en dus langs de paspoortcontrole moesten.

Bij de paspoortcontroles gingen in 14.952 gevallen de lichten op rood voor passagiers. Van hen hadden er 6813 nog boetes openstaan voor een gezamenlijk bedrag van 1,2 miljoen euro. De andere gevallen betroffen mensen die nog een celstraf moesten uitzitten, DNA moesten afgeven of werden gezocht door opsporingsinstanties.

Daarnaast werden in 2010 in totaal 2833 mensen geweigerd en dat is meer dan in 2009. Deze mensen beschikten niet over de juiste visa, paspoorten of hadden bij voorbeeld te weinig geld bij zich om van rond te komen. Deze mensen werden weer uitgezet.

De marechaussee kijkt verder tevreden terug op de proef met de automatische grenspassage. Die apparatuur is alleen geschikt voor de nieuwste versie van het paspoort waar ook biometrische kenmerken staan (vingerafdrukken en gelaat). Het is echter aan het ministerie van Justitie en Veiligheid en de luchthaven Schiphol om een besluit te nemen om de machines op grote schaal in te voeren. Dankzij de nog intensievere samenwerking tussen de marechaussee, de luchthaven en luchtvaartmaatschappijen zijn het afgelopen jaar de rijen voor de grenspassages al korter geworden. Aan de hand van een computersysteem kan namelijk worden voorspeld op welke plaats en hoe laat pieken gaan ontstaan.

 

 

Bron: Haarlems Dagblad

 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief