Man die medewerker marechaussee op snelweg duwde moet behandeld worden, maar hoe?

Gepubliceerd op: 12-9-2024

Man die medewerker marechaussee op snelweg duwde moet behandeld worden, maar hoe?

De rechter wil meer onderzoek naar de behandelmogelijkheden van een 48-jarige man uit Lauwersoog. De veertiger duwde op 1 maart een medewerker van de marechaussee de N361 op. Een auto kon het slachtoffer nog maar net ontwijken.
Het gebeurde bij een busbaan ter hoogte van Mensingeweer. De weg gaat op dat punt over op een rotonde. Het Openbaar Ministerie eiste 24 maanden celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor poging tot doodslag.

Afremmen
De rechter vindt dat niet bewezen, omdat auto’s voor de rotonde afremmen. Dan is het niet gezegd dat de botsing een dodelijke afloop zou hebben. Bovendien is het voor de rechter ook niet duidelijk geworden of de medewerker naar het midden van de weg werd geduwd, of niet verder kwam dan de zijkant van de weg.
Poging tot zware mishandeling vindt de rechter wel bewezen. Een klap met de auto had het slachtoffer zwaar kunnen verwonden.

Man sloot zijn behandelaar op
De verdachte kampt met een persoonlijkheidsstoornis met borderline en narcistische trekken. Hij wordt hiervoor behandeld.
Voor deze behandeling werd hij tot voor kort thuis bezocht door een behandelaar. Na een discussie over alcohol- en drugsgebruik sloot hij de behandelaar op in zijn woning. Sindsdien zijn die behandelingen stopgezet. Als de rechter beslist dat de verdachte zich moet laten behandelen, is de kans aanwezig dat geen instelling hiertoe bereid is.
De rechter heeft de reclassering de opdracht gegeven uit te zoeken waar de man nog ambulant kan worden behandeld, of dat er een klinische opname nodig is. Daarna komt pas met een definitief oordeel van de rechter.

Bron: RTV Noord

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief