Dirigent Orkest Koninklijke Marechaussee neemt afscheid

Gepubliceerd op: 18-9-2024

Peter Kleine Schaars: afscheid na 36 jaar militaire muziek


Op zaterdagavond 12 oktober vindt in het theater Orpheus te Apeldoorn het afscheidsconcert plaats van kapitein Peter Kleine Schaars als dirigent van het Orkest Koninklijke Marechaussee. Nog één keer neemt hij samen met het orkest het publiek mee langs diverse hoogtepunten van de afgelopen jaren.

Voor het afscheidsfeest pakt het Orkest Koninklijke Marechaussee uit met een speciaal programma. Naast de uitvoering van een aantal speciaal voor het orkest geschreven werken, maken diverse solisten waarmee de scheidend dirigent in het verleden heeft samengewerkt hun opwachting. Gasten zijn de pianovirtuoos Cor Bakker, operazangeres Céline Janssen, aanstormende muzikale jazztalenten Annemijn en Floris Rol (The Rolo’s) en uit eigen gelederen trombonist Paul Langerman en zanger Maik van de Groes. Samen met de diverse artiesten passeren memorabele momenten uit de afgelopen 7,5 jaar de revue. “Ik kijk met zeer veel plezier terug op deze periode”, zegt Peter Kleine Schaars. Ik heb echt mogen en kunnen bouwen aan dit jonge orkest. Samen hebben we het naar een level van volwassenheid kunnen brengen. We zijn van een reservistenfanfaretje gegroeid naar hét orkest van het vierde onderdeel van de Krijgsmacht. En de rek is er nog lang niet uit.”

STEMPEL
Met het afscheid van het Orkest van de Marechaussee komt voor Peter Kleine Schaars een einde aan een imposante loopbaan van 36 jaar binnen de militaire muziek. Een periode waarin de in Deventer geboren muzikale duizendpoot door zijn veelzijdigheid in diverse functies nadrukkelijk zijn stempel heeft gedrukt op de militaire muziek in Nederland.

 “Ik heb echt mogen en kunnen bouwen aan dit jonge orkest.
 
TROMBONE
Peter Kleine Schaars kreeg op 10-jarige leeftijd een trombone en speelde zijn eerste noten bij het Stedelijk Orkest Lebuïnus in Deventer. Omdat er weinig trombonisten waren, werd hij vaak gevraagd om mee te spelen bij ensembles in diverse muziekstijlen, van symfonieorkesten tot harmonieën, fanfares, bigbands, dixielandbandjes, salsaorkesten en popbands. Aan het Conservatorium van Zwolle studeerde hij zowel klassiek als jazz.

DIENSTPLICHT
Zijn militair-muzikale loopbaan begon in september 1988 toen hij, op zoek naar een nuttige invulling van zijn dienstplicht, dirigent Gert Buitenhuis van de Marinierskapel ontmoette. Die bood hem een dienstplichtige plek aan bij de kapel, op voorwaarde dat hij de mariniersopleiding zou volgen. Na vier maanden ‘afzien’ maakte hij in januari 1989 zijn opwachting bij de Marinierskapel. Ook ontpopte hij zich als de huisarrangeur van de kapel. Na zijn dienstplicht kreeg hij een plek aangeboden bij de Marinierskapel, waar hij veertien jaar actief was als trombonist, stafarrangeur en assistent-dirigent. In die periode voltooide hij ook twee muzikale masterstudies in compositie/arrangeren lichte muziek en directie. In oktober 2002 verliet hij de Marinierskapel om in te kunnen gaan op de vele uitnodigingen als componist/arrangeur en gastdirigent. Hij werkte bij muziekuitgeverij De Haske die zijn composities en arrangementen uitgaf. Hij reisde de wereld rond als klankregisseur om opnames te maken met diverse toporkesten. Zo ontdekte hij hoe militaire muziekkorpsen in verschillende landen functioneren.

HOGER LEVEL
In het voorjaar van 2013 keerde hij terug als chef-dirigent van de Marinierskapel, waarmee hij honderden concerten verzorgde en enkele opzienbarende cd’s maakte. Vier jaar later volgde zijn aanstelling als dirigent van het Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee. Hij gaat de uitdaging aan om het orkest van het vierde strijdmachtonderdeel muzikaal en organisatorisch naar een hoger level te brengen. Al vrij snel wordt de naam veranderd in Orkest Koninklijke Marechaussee. Bovendien krijgen alle reservisten een vaste aanstelling. De daarmee gepaard gaande uitbreiding van de repetitie- en concertmogelijkheden betekent een belangrijke stap voorwaarts in de muzikale ontwikkeling van het orkest. Vele nieuwe fanfarecomposities worden in première gebracht, waarmee het orkest een voorbeeldfunctie vervult voor de amateursector. Ook is Kleine Schaars de drijvende kracht achter de vernieuwing van de militaire ceremonies, door speciaal hiervoor geschreven composities of arrangementen te laten spelen.

AWARD
Voor zijn jarenlange bijdrage aan de blaasmuziek ontving hij vorig jaar de Buma Blaasmuziek Award, ook wel de ‘Edison van de blaasmuziek’ genoemd. Die avond, waarop het orkest fanfaremuziek van hoge moeilijkheidsgraad speelde, beschouwt Peter als een van de hoogtepunten van zijn dirigentschap bij de Marechaussee. Na ruim 7,5 mooie jaren is voor Peter Kleine Schaars het moment gekomen om ‘zijn’ Orkest Koninklijke Marechaussee te verlaten. Maar voor hij de dirigeerstok overhandigt aan zijn opvolger Ido Gerard Kempenaar (percussionist en malletspeler bij het orkest) wil hij nog een keer vlammen met het orkest.

Voor zijn verdiensten voor de blaasmuziek werd Peter Kleine Schaars (links) vorig jaar onderscheiden met de nationale Buma Blaasmuziek Award. Componist Ray Farr ontving de internationale award.

Bron: KNMO

 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief