Kromhout Kazerne urenlang geblokkeerd door demonstranten: ‘Stop wapenhandel met Israël’

Gepubliceerd op: 24-9-2024

Pro-Palestinademonstranten hebben dinsdagmorgen urenlang de hoofdingang van de Kromhout Kazerne aan het Herculesplein in Utrecht geblokkeerd. Op die manier probeerden ze een evenement in de kazerne te verstoren. De betogers droegen voor het grootste deel gezichtsbedekking.

Volgens de demonstranten vond er dinsdag in de Kromhout Kazerne een evenement plaats voor wapenlobbyisten en Defensie. Het zou gaan om een bijeenkomst van de NIDV (Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid). Op spandoeken die aan de hekken waren gehangen, riepen de betogers op wapenhandel met Israël te stoppen.

In chatgroepen stimuleerden de demonstranten elkaar aan te sluiten bij de blokkade. ‘Kom niet alleen en draag gezichtsbedekking’, was de boodschap. Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee, die verantwoordelijk is voor de kazerne, ging het om zo’n vijftig demonstranten. Een deel daarvan had zich aan de hoofdpoort vastgeketend.

Hoofdpoort bezet
,,Voor zover wij weten is het een mix van Extinction Rebellion-aanhangers en pro-Palestinademonstranten”, reageerde de woordvoerder. Het evenement van de NIDV werd uiteindelijk gecanceld, al is niet bekend of dit met de blokkade te maken heeft. Op de website van deze stichting is te zien dat er een projectdag op de planning stond in de Kromhout Kazerne.

Volgens de site zou die in het teken staan van samenwerking en de groei van Defensie. Sprekers zouden vanaf 10.00 uur het woord nemen, waarna deelnemers workshops konden doen.

Het terrein was tijdens de blokkade wel bereikbaar: demonstranten blokkeerden weliswaar de hoofdpoort, maar volgens de marechaussee zijn er meerdere ingangen.

Gezichtsbedekking
Het is niet voor het eerst dat pro-Palestinademonstranten actievoeren met gezichtsbedekking. Ze roepen elkaar steevast op maskers of sjaals voor te doen, zodat de activisten anoniem blijven. Tijdens eerdere bezettingen in de stad werd daartoe opgeroepen omdat ‘politie en journalisten overal foto’s van maken’.

Een van de betogers zei toen: ,,Ik bedek mijn gezicht, zodat de politie mij niet herkent. Er zijn van die rechtse droeftoeters die foto’s nemen van demonstranten en online doxen. Ik ken mensen die persoonlijk bedreigingen hebben gekregen.”

Juist vorige week is er in de Tweede Kamer een motie ingediend die het dragen van gezichtsbedekking tijdens demonstraties wil verbieden. Die motie is deze week aangenomen. Volgens de indieners is een verbod noodzakelijk, omdat activisten die zich misdragen anders ‘nauwelijks vervolgd kunnen worden’. Het is de bedoeling dat de regering met een wetswijziging komt.

Opnieuw in actie
De actie bij de Kromhout Kazerne is het eerste protest sinds de zomervakantie. Daarvoor was het meerdere keren raak met acties en bezettingen rondom de Universiteit Utrecht. Grote groepen studenten bezetten toen universiteitsgebouwen en deden hun beklag over het beleid van de universiteit als het gaat om de situatie in Gaza. Dat leidde meermaals tot grote inzet van de Mobiele Eenheid om de acties te beëindigen, waarbij ook geweld werd gebruikt.

Er werd ook eerder voor de ingang van de Kromhout Kazerne gedemonstreerd. In juli blokkeerden demonstranten de hoofdingang om dezelfde redenen. ,,Hier wordt mogelijk gemaakt dat Nederland voor honderden miljoenen aan wapens koopt van Israël”, zei een van hen. Met opgezette tentjes mochten ze toen een nacht voor de poort verblijven, waarna de Koninklijke Marechaussee een einde maakte aan de actie.

 

Bron: AD

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief