Geen begrip bij minister van Justitie voor agenten die Joodse objecten niet willen beveiligen

Gepubliceerd op: 3-10-2024

Geen begrip bij minister van Justitie voor agenten die Joodse objecten niet willen beveiligen: ’Dit is hun taak’
Den Haag - Als het aan minister David van Weel (Justitie en Veiligheid, VVD) ligt hebben agenten niets te kiezen als het om het beveiligen van Joodse objecten gaat. „Dat is hun taak”, zo laat hij via zijn woordvoerder weten. Korpschef van de politie Janny Knol liet dinsdag weten dat zij er net zo in staat, al is er bij de Korpsleiding in het algemeen wél ruimte voor ’morele bezwaren’, en worden roosters ’indien mogelijk’ zelfs aangepast.

Als het aan minister David van Weel (Justitie en Veiligheid, VVD) ligt hebben agenten niets te kiezen als het om het beveiligen van Joodse objecten gaat.

De korpsleiding van de politie liet maandag weten bekend te zijn met agenten die bezwaar maken tegen bepaalde opdrachten, en ook dat daar ’begrip’ voor is. „Er is geen strak beleid voor. De lijn is dat politiemensen morele bezwaren mogen hebben”, zo reageerde woordvoerder van de korpsleiding, Mireille Beentjes. De politie denkt ook met die agenten mee. „We houden er rekening mee bij het maken van roosters.” Als het niet anders kan worden agenten wel gewoon ingezet, zo klinkt het.

Minister Van Weel van Justitie: ’Geen begrip voor agenten die geen Joodse objecten willen beveiligen’
Ter aanvulling liet korpschef Janny Knol dinsdagmiddag weten dat de korpsleiding toch ’geen begrip’ heeft voor politiemensen die geen Joodse objecten willen bewaken. Wel worden er intern gesprekken gevoerd over hoe hier binnen de politie mee om moet worden gegaan.

„Ik schrok hiervan. Agenten moeten gewoon neutraal hun werk doen. Daar horen dit soort voorkeuren niet bij”, aldus minister David van Weel (Justitie). Waar komt dit gedrag van agenten vandaan? „Het maakt met niet zoveel uit waar het vandaan komt. Het is gewoon niet acceptabel”, reageert de VVD-bewindsman. „Ik kan niet stoppen wat mensen denken, voelen of vinden. Alleen dat laat je maar thuis. Want als politieagent, zodra je je uniform aandoet, heb je gewoon je taak te doen. En die taak is volledig neutraal. Dan voer je gewoon je opdracht uit als dat het bewaken van Joodse instellingen, bewaken van een moskee of anderszins is.”

Van Weel snapt het wel dat de Joodse gemeenschap geschrokken is van het nieuws. „Daarom is het belangrijk om meteen recht te zetten dat dit niet is wat wij willen zien.”

’Capitulatie voor antisemitisme’
Ook Kamerleden reageren verbolgen op het nieuws dat agenten hun werk niet willen doen vanwege ’morele’ bezwaren. „Capitulatie voor antisemitisme”, stelt CU-leider Mirjam Bikker, die dat ’onaanvaardbaar’ noemt. Ze wil in debat met minister Van Weel. „Onacceptabel”, vindt ook PVV-leider Geert Wilders, die duidelijk is: „Als een agent geen Joodse objecten wil bewaken is dat reden voor ontslag.”

„Juist in deze tijden van ongekende wereldwijde Jodenhaat moet de Joodse gemeenschap op de politie kunnen rekenen”, zegt Ulysse Ellian op X. Hij heeft de minister daarom een set met vragen gestuurd, Ook een senator van de PvdA, Randy Martens noemt het weigeren Joodse gebouwen te beveiligen ’onacceptabel’: „Je voert je taak uit. Punt.”

 

Bron: De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief