Zorgen op Ameland en Terschelling om vastgelopen zeilscheepje onder Russische vlag

Gepubliceerd op: 19-10-2024

Zorgen op Ameland en Terschelling om vastgelopen zeilscheepje onder Russische vlag. 'Ze mochten alleen boodschappen halen'
Een onder Russische vlag varend zeilscheepje is zaterdagavond vastgelopen tussen Vlieland en Terschelling. Sindsdien hebben douane, kustwacht, marechaussee, ministerie en politie de handen er vol aan. De opvarenden zijn woensdag gehoord op Ameland.

De twee opvarenden - een man en een vrouw van in de dertig of veertig jaar, zeer waarschijnlijk van Russische komaf - zijn woensdag begin van de middag door medewerkers van de politie en de douane van de Windy Wench gehaald, in de jachthaven van Nes. Het schip van 10 meter lang is van onder tot boven doorgelicht, ook de diepteligging is grondig gecheckt.

De doorzoeking is opvallend. Het zeiljachtje dat in de nacht van dinsdag op woensdag in de problemen was gekomen op de Noordzee, was woensdag in de vroege ochtend door de KNRM naar de jachthaven van Nes gesleept. Het scheepje lag van zondag tot dinsdag echter al in de haven van West-Terschelling.

Daar is het ook al van boven tot onder onderzocht door handhavers van de douane en politie, vertellen bronnen op Terschelling. Het jachtje was zaterdagavond aan de grond geraakt op een zandbank langs het Schuitengat en getuige marifoonverkeer en AIS-gegevens uiteindelijk na redelijk wat paniek aan boord door de berger Noordgat en de KNRM naar West-Terschelling gesleept.

Politie zwijgt en verwijst door
Wat er gevonden is bij de doorzoeking, is niet bekend. Of er wellicht een verdenking is van spionage of smokkel, is evenmin bekend. Ook niet wat er nu met de opvarenden en het bootje gebeurt. De politie is de hele dag niet ingegaan op persvragen en verwijst aan het eind van de middag naar de Koninklijke Marechaussee. ,,De mensen hebben een noodsignaal uitgevaardigd, dat is de aanleiding”, zegt woordvoerder Henny de Boer. ,,We zijn de documenten aan het checken. Verder kunnen we er nog niks over zeggen.”

De KNRM en de berger laten persvragen onbeantwoord. De Kustwacht meldt weinig te kunnen toevoegen aan wat deze krant al weet. ,,Het onderzoek loopt nog, meer krijg ik ook niet te horen”, zegt de woordvoerder.

‘Platzak’
De man en de vrouw die nauwelijks een woord Engels kunnen, lieten via Google Translate in het Russisch weten dat ze onderweg waren van de Middellandse Zee naar Wit-Rusland, melden Terschellinger bronnen. Als vermoedelijke Russen mogen ze niet het land in, vertelt één van de havenmeesters. ,,Ze mochten alleen boodschappen halen en de nodige reparaties doen.”

Volgens de havenmeester gaven de Russen aan dat ze bijna geen cent meer te makken hebben. Ze konden niet pinnen en hadden nog maar 400 euro op zak. Ze zouden eerder zijn gestrand in de Middellandse Zee en toen al eens naar Rusland zijn gevlogen. ,,Een merkwaardig verhaal.”

Op last van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moest het scheepje maandag eind van de middag de haven van Terschelling weer verlaten, vertelt de havenmeester. De handhavers vonden dat onverantwoord, daarop mochten ze dinsdagochtend vertrekken. Dat is iets na acht uur gebeurd.

Gescheurd zeil
Door de oostenwind en een - volgens de Kustwacht - gescheurd zeil kwam het zeilschip dinsdagavond opnieuw in de problemen. Andermaal leken volgens marifoonverkeer de Kustwacht en de KNRM moeilijk te weten wat ze met deze ‘hete aardappel’ aan moesten. Ook het kustwachtpatrouillevaartuig Barend Biesheuvel dook ,,vanuit de overheid” op. Dit moet al in de buurt hebben gelegen en moest volgens het marifoonverkeer checken of er wel echt iets aan de hand was.

Wat de controles nog opmerkelijker maakt, is dat de Windy Wench in IJmuiden ook al gecontroleerd zou zijn, melden de Terschellinger bronnen. De Kustwacht bevestigt dat het zeilschip hier eveneens problemen had en sindsdien om veiligheidsredenen in de gaten gehouden wordt.

Sanctiewetgeving
Bij de gemeente Ameland is niemand op de hoogte gebracht van de situatie, meldt de gemeentewoordvoerder. Woordvoerder Richard Funnekotter van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kan wel enig licht in de duisternis scheppen. ,,Vanwege de sanctiewetgeving mogen aan Russisch bevlagde schepen geen diensten worden verleend”, zegt hij. Een uitzondering geldt voor noodsituaties. ,,In de haven van West-Terschelling was op dat moment geen sprake van nood. Daarom moesten ze weer gaan.”

De havenmeester van Terschelling en de gemeente Ameland laten weten dat de gebeurtenissen van de afgelopen dagen ,,hoogst uitzonderlijk” zijn. ,,Dit hebben we zo nooit eerder meegemaakt met een Russisch schip.” Woensdagmiddag om half vijf lag de Windy Wench nog in de haven van Nes. Volgens de havenmeester van Terschelling zal dit schip nog veel havens aan moeten doen op weg naar de Oostzee.

 

 

Bron: Dagblad van het Noorden

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief