Gestrande Russen verblijven nog altijd op Ameland

Gepubliceerd op: 19-10-2024

Gestrande Russen verblijven nog altijd op Ameland. Zeiljacht moet getest worden op zeewaardigheid, maar wie gaat dat doen?
Of de twee Russen hun hachelijke reis richting Wit-Rusland kunnen vervolgen hangt af van de zeewaardigheid van hun zeiljacht Windy Wench. Volgens de Koninklijke Marechaussee moeten Rijkswaterstaat en de Kustwacht dit beoordelen.

Dat laat woordvoerder Robert van Kapel van de Koninklijke Marechaussee weten. Als het jacht goed wordt bevonden, mogen de Russische man en vrouw verder reizen. Als het jacht wordt afgekeurd, dan wordt dit in beslag genomen. ,,Dan moeten wij ons ontfermen over de bemanningsleden, want die mogen het land niet in.”

Met dat laatste doelt hij op de sanctiewetgeving die tegen Rusland geldt sinds de inval in Oekraïne. Aan Russen mogen geen diensten worden verleend. Alleen voor een noodsituatie moet een uitzondering worden gemaakt. ,,Dan moeten we helpen en dat hebben we met een aantal diensten gedaan.”

Het stel zit op de keuring te wachten, want zij willen gezien de weersomstandigheden snel verder varen. Maar wie gaat de keuring doen? Volgens de marechaussee moeten de Kustwacht en Rijkswaterstaat naar het jacht kijken. ,,Onze rol is voorlopig uitgespeeld.” De Kustwacht ontkent dit echter. ,,De Kustwacht keurt geen schepen”, zegt de perswoordvoerder. ,,Dit ligt bij de marechaussee. Of de gemeente. Het ligt niet bij ons.”

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (waar Rijkswaterstaat onder valt) kaatst ook weer terug. ,,Bij Rijkswaterstaat weet niemand hiervan”, zegt woordvoerder Richard Funnekotter. Het testen van zeewaardigheid lijkt hem eerder iets voor de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Gescheurde zeilen en zwakke motor
De hulpverleningsactie is dinsdagnacht met kustwacht, KNRM en bergers boven de kust van Ameland uitgevoerd, maar zondag was zoiets ook al nodig tussen Vlieland en Terschelling en eerder bij IJmuiden.

In de Noordzee boven Ameland kampte het jacht met gescheurde zeilen. De motor kon het niet trekken, zegt de woordvoerder van de Kustwacht. De KNRM heeft op verzoek van de Kustwacht in de nacht van dinsdag op woensdag gekeken of ter plekke reparaties uitgevoerd konden worden. Dat werd te onveilig geacht, waarop uiteindelijk de Runner van Veltman Marine Services het scheepje naar de haven van Nes heeft gesleept en niet de KNRM zoals de Leeuwarder Courant woensdag berichtte.

De marechaussee heeft volgens Van Kapel op Ameland woensdag en donderdag ,,een standaardcontrole grensbewaking” uitgevoerd. Onder meer de documenten moesten worden gecheckt. Die controles zijn inmiddels uitgevoerd. Ook op Terschelling is deze procedure twee dagen eerder gevolgd. Over de identiteit van de opvarenden doet de marechaussee geen uitspraken. Van een verdenking lijkt geen sprake. ,,Ze zijn niet aangehouden.”

 

Bron: Dagblad van het Noorden

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief