Rijen voor paspoortpoortjes Schiphol

Gepubliceerd op: 21-1-2025

*Rijen voor paspoortpoortjes Schiphol: zijn poortjes ‘vaak stuk’ of is er personeelstekort?*

De poortjes voor de paspoortcontrole op Schiphol zijn vaak stuk, waardoor lange wachtrijen ontstaan. De leiding van de Koninklijke Marechaussee heeft een andere lezing.

Reizigers via Schiphol kennen het beeld: wachtrijen voor de fysieke paspoortcontrole terwijl de elektronische poortjes er werkeloos bij staan. Dat wekt vaak frustratie en ergernis op.

Een Nederlands stel met baby dat vrijdagavond laat vanuit Thailand op Schiphol aankwam, spreekt van ‘een chaotische situatie’. Vanwege de baby mochten ze niet via de poortjes en waren ‘ruim een uur’ bezig om door de fysieke paspoortcontrole te komen. ‘Het was druk en er werden veel vragen gesteld, vooral aan mensen van buiten de Europese Unie.’

*In storing*
Marechaussee Willem, werkzaam bij de Brigade Grensbewaking op Schiphol, herkent het beeld van de wachtrijen. ‘De poortjes liggen vaak in storing of zijn stuk’, vertelde hij eerder deze maand tijdens een presentatie op de Vakantiebeurs in Utrecht. Willem gaf daar voorlichting over het reizen met kinderen, het verstrekken van noodpaspoorten en andere zaken.

De Koninklijke Marechaussee is verantwoordelijk voor de grenscontrole op de nationale luchthaven. Bij de selfservice paspoortcontrole scannen passagiers zelf hun paspoort om de grens over te gaan. Er zijn een aantal voorwaarden voor het gebruik van de selfservice: iemand moet veertien jaar of ouder zijn en een biometrisch paspoort uit een in aanmerking komend land hebben.

Deze zogenoemde eGates gebruiken een camera om het gezicht van de reiziger te vergelijken met de foto in het paspoort. Volgens de website van de Koninklijke Marechaussee ‘is dit een snelle en veilige manier om door de paspoortcontrole te gaan’. Er zijn 78 eGates op Schiphol. Ze staan bij de aankomsthallen, de vertrekhallen en bij de overstap naar andere vluchten.

Dat de eGates ‘soms’ gesloten zijn, komt volgens de website doordat ‘het een rustig moment is op de luchthaven, en het makkelijker is als medewerkers de paspoorten controleren’ of omdat de eGate ‘een update nodig heeft’. Maar volgens marechaussee Willem zijn de poortjes vaak ‘in storing’. De verantwoordelijke fabrikant heeft zelfs monteurs op Schiphol gestationeerd.

*Afspraken*
De commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Annelore Roelofs, heeft een andere lezing over de poortjes. In de marge van de opening van de expositie Gezien en Ongezien over de Koninklijke Marechaussee in het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg ging ze desgevraagd in op de kwestie. ‘In het kader van Europese afspraken moet er per vijf poortjes een collega achter de hand zijn. Voor het geval de passagier er niet uitkomt of er vragen zijn. Tien poortjes betekent dus twee marechaussees, vijftien drie enzovoort. Maar die collega’s zijn niet altijd beschikbaar, vandaar dat er soms poortjes zijn gesloten.’

De woordvoerder van Roelofs kan desgevraagd geen cijfers over de storingen met de eGates verstrekken. ‘Die hebben we zo niet paraat helaas.’

Dan is er ook de kwestie met de tijdelijke grenscontroles aan de binnengrenzen, met Duitsland en België. De marechaussee doet dit in opdracht van het ministerie van Asiel en Migratie om ‘irreguliere migratie en grensoverschrijdende criminaliteit’ tegen te gaan.

Roelofs: ‘Dat doen we met onze huidige capaciteit. Er zijn geen extra marechaussees ingezet.’ De inzet begon op 9 december 2024 en duurt zes maanden. In maart presenteert minister Faber van Asiel en Migratie tussentijdse resultaten. Roelofs kan en wil daar niet op vooruit lopen. ‘De marechaussee voert de controles uit op basis van risicoanalyse en informatie. We kennen in Nederland 840 grensovergangen. Wij duiken op diverse plekken en op diverse tijdstippen op.’

Met de tentoonstelling Gezien en Ongezien is de Koninklijke Marechaussee nu ook ingelijfd bij het NMM in Soesterberg. Eind 2023 sloot het Marechausseemuseum in Buren zijn deuren. Een eigen museum in stand houden bleek te kostbaar. Bovendien kwamen er te weinig bezoekers: slechts 15.000 per jaar. Daarom werd besloten de collectie over te brengen naar het NMM. Dat museum is goed voor jaarlijks 300.000 bezoekers.


Bron: Nederlands Dagblad

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief