De laatste eer voor soldaat Hendrik Verbruggen uit Dreumel

Gepubliceerd op: 30-9-2018

De stoffelijke resten van soldaat Hendrik Verbruggen uit Dreumel zijn 28 september herbegraven op het Militaire Ereveld op de Grebbeberg. Verbruggen overleed in 1940 aan hersenvliesontsteking, een vaker voorkomende aandoening in kazernes in die tijd. Hij is op verzoek van de familie herbegraven. Dat gebeurde in aanwezigheid van familieleden en dorpsgenoten.

Afbeelding verwijderdMilitairen van 42 Pantersinfanteriebataljon Limburgse Jagers dragen de stoffelijke resten van Hendrik Verbruggen naar zijn laatste rustplaats.

"We zeiden tegen elkaar: waarom wachten met herbegraven tot we er zelf niet meer zijn? Nu kunnen we het nog met alle kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen meemaken", vertelt zoon Henny Verbruggen. Hij was 2 jaar toen zijn vader overleed. "Dat mijn vader afwezig was in mijn leven, werd me op bepaalde momenten scherp duidelijk. Bijvoorbeeld toen ik ging trouwen. Ik ben er diep van onder de indruk hoe mijn vader vandaag geëerd is. De meeste mensen hier hebben hem niet eens gekend. Alle 35 leden van onze familie zijn dankbaar dat we dit mogen meemaken."

Het leven van soldaat Hendrik Verbruggen
Dienstplichtig soldaat Hendricus Johannes Antonius Verbruggen kwam op 28 september 1908 ter wereld in Dreumel. Hij werd landbouwer. Toen hij 16 jaar was, trad hij toe tot de Vrijwillige Landstorm in Den Bosch. In 1928 kreeg hij een oproep om zijn dienstplicht bij het 17e Regiment Infanterie te vervullen.

In april 1939 ontving hij een oproep voor de voormobilisatie van het Nederlandse leger en werd hij bij de 1e compagnie van het 1e bataljon, van het 41e Regiment Infanterie geplaatst. Dat was in Blitterswijck gelegerd, in de Limburgse Peelstelling. Na de gevechten in de meidagen van 1940 volgde de demobilisatie en ging hij naar huis. Verbruggen overleed op 15 augustus 1940, 32 jaar oud. Hij liet zijn vrouw Cornelia en 4 kinderen achter.

Verbondenheid
De herbegrafenis van soldaat Verbruggen is geregeld door een samenwerkingsverband van de Oorlogsgravenstichting en de Koninklijke Landmacht. De Koninklijke Landmacht eert haar gesneuvelden. Deze herbegrafenissen bevestigen de historische band met hen die in mei 1940 het hoogste offer brachten voor vrede en veiligheid.

Soldaat Van der Velden
Militairen die in de meidagen van 1940 zijn gesneuveld, worden vaker herbegraven op de Grebbeberg. Vanmorgen kreeg ook soldaat Petrus van der Velden zijn laatste rustplaats op de Grebbeberg. Hij sneuvelde op 11 mei 1940 tijdens felle gevechten met Duitse parachutisten.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief