Indrukwekkend afscheid van Toon Brood

Gepubliceerd op: 22-6-2024

Indrukwekkend afscheid van doodgeschoten marechaussee uit Roosendaal: ‘Toon, jij hebt de hoogste prijs betaald’
ROOSENDAAL - Met een honderden meters lange erehaag van collega's is vrijdagmiddag afscheid genomen van Toon Brood, de adjudant van de marechaussee die drie weken geleden werd doodgeschoten op Curaçao. De belangstelling voor de uitvaart van de 49-jarige Roosendaler was zo groot dat de deuren van de aula in het crematorium open moesten blijven.

Familie, vrienden, kennissen en veel, héél veel collega's waren naar het laatste afscheid gekomen van Brood, die eind mei tragisch om het leven kwam bij vermoedelijk een mislukte inbraak in zijn woning op het Caribische eiland waar hij met zijn gezin was gestationeerd.

De kist met Brood, met erop gedrapeerd de Nederlandse vlag, werd op een baar langs de ruim tweehonderd meter lange erehaag naar crematorium Zegestede in Roosendaal gereden. Toen de kist de aula werd uitgereden, na afloop van de herdenkingsdienst , klonk minutenlang applaus van de vele honderden die de Roosendaler een laatste groet kwamen brengen.

,,Toen we die vrijdagavond 31 mei om 23.50 uur het telefoontje kregen wisten we niet wat we hoorden. Een gewapende overval bij Toon thuis, hij wordt gereanimeerd”, vertellen twee Marechaussee-collega’s tijdens de dienst over de dramatische gebeurtenissen op de laatste avond in mei.

Ze springen direct in hun auto en scheuren naar de woning van hun collega, waar ze al zo vaak zijn geweest. Een rit die volgens hen een ‘eeuwigheid’ lijkt te duren. Als ze rond middernacht bij het huis van Brood in Willemstad aankomen, blijkt het al te laat. De kogel die één van de inbrekers op hem heeft afgevuurd, blijkt dodelijk.

,,Ik zag Toon in de woonkamer liggen”, vertelt één van hen met een snik. ,,Ik vraag me nog steeds af wat zich daar precies allemaal heeft afgespeeld. Maar”, richt hij zich dan tot de kist, ,,Toon, ik weet wel dat jij het gevaar hebt afgewend. Om je gezin, Sonja en Bart, te beschermen heb je de hoogste prijs betaald.”

Brood was een fervent motorliefhebber die volgens velen niet alleen erg toegewijd was in zijn werk maar ook vol humor zat en te boek stond als een echte gangmaker. Hij was erg geliefd binnen het korps. Hij werkte jarenlang bij de marechausseebrigade Scheldestromen in ons land voordat hij in 2022 met vrouw Sonja en zoontje Bart naar Curaçao verhuisde, om daar voor het korps te gaan werken. Een wens die hij al veel langer had.

Volgens de lezing van de politie zitten Toon en Sonja Brood op die fatale avond eind mei nog even op het terras bij hun huis. Als ze binnen iets vreemds horen, gaat hij kijken. Even later hoort zijn vrouw een schot. Drie mannen komen kort daarop naar buiten, waarvan er één een vuurwapen in handen heeft. Ze bedreigen Sonja, nemen geld en autosleutels mee en gaan er vandoor. Het inmiddels gealarmeerde ambulancepersoneel komt kort daarop bij het huis aan, maar kan niks meer voor Toon Brood doen.

Terugkeer
Het gezin was van plan terug te keren naar Nederland. Bij zeulband De Naoweeën in Roosendaal, waar Brood de graag geziene tromslager was, keken ze al uit naar de terugkomst van de familie. ,,Je bent er nu Toon, maar heel anders dan we ons hadden voorgesteld”, stamelt een van de bandleden kijkend naar de kist. ,,Vaarwel vriend.”

Vier mannen zitten vast voor de dood van Toon Brood. Een van hen is een 19-jarige bewoner van het eiland. Hij werd in zijn cel aangehouden omdat hij al vastzat op verdenking van betrokkenheid bij een andere moord. Onduidelijk is of ze een bekentenis hebben afgelegd.


Bron: Brabants Dagblad

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief